1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeidenkäyttäjät

Lapissa yleistyy uusi tapa vähentää nuorten huumeidenkäyttöä: rangaistuksen sijaan annetaankin hoitoa

Meri-Lapissa hyväksi havaittu ”hoito syytteen sijaan”-malli otetaan käyttöön koko Lapissa.

Huumeidenkäyttäjät
Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint.
Suuri osa huumerikoksista liittyy Lapissa kannabikseen eli marihuanaan tai hasikseen.Mostphotos

LappiLapissa yleistyy uusi toimintatapa, jolla torjutaan huumeiden käyttöä nuorten keskuudessa. Meri-Lapissa on saatu hyviä kokemuksia siitä, että nuorille huumeidenkäyttäjille ja kokeilijoille annetaan rangaistuksen sijaan mahdollisuus mennä hoitoon.

Nyt tämä "hoito syytteen sijaan"- eli HSS-menetelmä on otettu käyttöön muuallakin Lapissa. Aluksi painopiste on Rovaniemen seudulla.

Nuoret huumeidenkäyttäjät ja kokeilijat ottavat mahdollisuuden hyvin vastaan, sanoo päihdetyöntekijä Kiti Kalliomäki.

– Kyllä jokainen nuori kokee tärkeäksi tämän ja ottaa hoidon vastaan, oli se sitten hoito syytteen sijaan tai jokin muu syy, minkä takia nuori päätyy meille.

Kalliomäen mukaan nuoret myös ovat motivoituneita suorittamaan HSS-malliin liittyvän, noin kolmen kuukauden pituisen hoitojakson.

– Tämän vuoden HSS-läisista kaikki ovat suorittaneet hoitojakson loppuun, että meillä ei ole nyt yhtään sellaista, joka olisi keskeyttänyt jakson.

Iso osa huumeidenkäytöstä on yhä piilossa

Poliisin arvion mukaan Rovaniemellä on tällä hetkellä kolmisensataa nuorta huumeidenkäyttäjää. Heistä pari sataa on jo mukana HSS-toiminnan piirissä.

Huumeiden käyttö on Lapissa ollut kasvussa viime vuodet. Esimerkiksi poliisin tietoon on tullut tänä vuonna noin kolmannes enemmän huumausainerikoksia kuin viime vuonna.

Kasvu painottuu ’lievien’ käyttörikosten puolelle, sillä törkeitä huumausainerikoksia on tullut poliisin tietoon tänä vuonna aiempaa selvästi vähemmän.

Osa kasvusta on kuitenkin vain näennäistä, sillä se johtuu poliisin kasvaneesta aktiivisuudesta. Poliisi on lisännyt erityisesti alle 25-vuotiaiden nuorten huumeidenkäytön valvontaa tänä vuonna, ja entistä useampi huumeidenkäyttäjä päätyy poliisin tietoon.

Joka tapauksessa huumeiden käyttö on lisääntynyt. Esimerkiksi Rovaniemen seudun luonnonvesistä löytyy vuosi vuodelta enemmän huumausainejäämiä. Amfetamiinin pitoisuudet ovat siellä tällä hetkellä jopa maan kärkiluokkaa.

Huumeita liikkuu myös Tunturi-Lapissa ja Pohjois-Lapissa. Siellä valvonta on hyvin vähäistä, joten suuri osa käytöstä jää poliisilta piiloon.

12.12.2019 kello 5:17 Korjattu Kiti Kalliomäen nimi.

Lue lisää

Lapin poliisi ennakoi ennätysvuotta – huumeiden käyttörikoksia kirjattu jo neljännes enemmän kuin vuosi sitten

Huumeet yleisempiä Rovaniemellä kuin Kemissä

Poliisi: Nuorimmat huumeidenkäyttäjistä vain 13-vuotiaita – Lapin ja länsirajan huumeongelma kasvaa