Ranskan pääministeri esitteli kiistanalaisen eläkeuudistuksen – ammattiliitot pettyivät ja uhkaavat jatkaa Pariisin lamauttaneita suurlakkoja

Kansalaisia kannustetaan työskentelemään nykyistä pidempään.

Ranska
Mielenosoittaja sinistä savua levittävä soihtu kädessään.
Myös poliisit ovat ottaneet osaa julkisen sektorin järjestöjen mielenosoituksiin.Cristophe Petit Tesson / EPA

Vakavailmeinen Ranskan pääministeri Édouard Philippe asteli keskipäivällä toimittajien eteen esittelemään kiistanalaisen eläkereformin. Uudistukselle on tarvetta, sillä Ranskan nykyinen järjestelmä on kallis ja monimutkainen.

Pääministeri Philippe vahvisti, että hallitus aikoo yhdistää kaikki Ranskan 42 eri eläkejärjestelmää. Se tarkoittaa esimerkiksi rautatieläisiä, metronkuljettajia tai oopperan tanssijoita koskevista poikkeusjärjestelmistä luopumista. Heidän eläke-etunsa tulevat siis heikkenemään.

Pääministeri Philippe vakuutteli, että uusi järjestelmä on nykyistä tasa-arvoisempi. Erityiseduista luovutaan, mutta hallitus takaa kaikille ranskalaisille tuhannen euron minieläkkeen. Pääministerin mukaan uusi järjestelmä korottaa myös pienituloisten naisten ja monilapsisten vanhempien eläkkeitä.

Nykyistä 62 vuoden eläkeikää ei nosteta. Ranskalaisia kannustetaan kuitenkin työskentelemään tätä pidempään: 64-vuotiaaksi työskentelevät kerryttäisivät suurempaa eläkettä.

Myös eläkeuudistuksen aikataulu tarkentui. Hallitus esittelee valmiin lakiesityksensä ensi vuoden alussa ja parlamentti ryhtyy käsittelemään sitä helmikuussa.

Mielenosoittajia Pariisissa.
Opiskelijoiden mielenosoitus eläkeuudistusta vastaan.Ian Langsdon / EPA

Ranskan lamauttaneet lakot tulevat jatkumaan

Ranskan hallitusta on syytetty epäselvästä viestinnästä eläkeuudistuksen suhteen. Tänään Ranskan pääministeri Philippe oli kuitenkin selväsanainen. ”Eläkeuudistuksessa ei ole kyse taistelusta”, pääministeri sanoi.

Taistelumieliala ei näytä kuitenkaan laantuvan, päinvastoin. ”Punainen linja on ylitetty”, totesi Ranskan suurimman ammattiliiton CFDT:n puheenjohtaja Laurent Berger pian pääministerin puheen jälkeen. Muut ammattiliitot toistivat samaa viestiä.

Näyttää siis siltä, että Ranskaa viikon ajan lamauttaneet suurlakot tulevat jatkumaan vielä pitkään. Se tietää erittäin hankalaa joulunalusaikaa etenkin pääkaupunkiin Pariisiin, jossa julkinen liikenne on tällä hetkellä lähes pysähdyksissä.

Eläkeuudistusta on Ranskassa kuvattu Emmanuel Macronin presidenttikauden suurimmaksi haasteeksi. Eläkejärjestelmän yhdenmukaistaminen on yksi uudistajana profiloituneen presidentin keskeisistä vaalilupauksista.

Onnistuuko Macron siinä, missä useat hänen edeltäjänsä ovat epäonnistuneet? Vuonna 1995 yleislakko lamautti Ranskan useiksi viikoiksi, minkä jälkeen Alain Juppén hallituksen oli pakko tehdä laajoja myönnytyksiä tuolloisiin eläkekaavailuihinsa.

Nyt vaikuttaa siltä, että kumpikaan osapuoli ei aio perääntyä. Moni ranskalainen pelkääkin, että tästä talvesta tulee vielä edellisvuoden keltaliivimellakoitakin pahempi kaaos.

Paljon merkitystä on sillä, mihin suuntaan yleinen mielipide nyt kääntyy Ranskassa. Tähän asti lakkoilijoita on ymmärretty, mutta mielipide saattaa niiden pitkittyessä muuttua.