Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen uhriluku noussut kahdeksaan – kadonneita ei päästä etsimään vieläkään

Yhdeksän ihmistä on yhä kateissa purkauksen jäljiltä. Viranomaiset uskovat heidän kuolleen.

tulivuorenpurkaukset
Tulivuori purkautui yllättäen White Islandilla Uudessa-Seelannissa.
Tulivuori purkautui yllättäen maanantaina White Islandilla Uudessa-Seelannissa. David Wall /AOP

Uudessa-Seelannissa maanantaina sattuneen tulivuorenpurkauksen uhriluku on noussut kahdeksaan, maan poliisi ilmoitti keskiviikkona. Kaksi vakavasti loukkaantunutta ihmistä kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Poliisin mukaan yhdeksän ihmistä on yhä kateissa, ja heidän oletetaan kuolleen onnettomuudessa. Heidän uskotaan löytyvän tuhkaan peittyneeltä saarelta. Viranomaiset ovat aiemmin puhuneet kahdeksasta kadonneesta.

Viranomaisten mukaan White Island -saarella sijaitsevalle tulivuorelle on yhä liian vaarallista mennä etsimään kuolonuhreja. Tiistaina tulivuoren kerrottiin olevan jälleen aktiivinen, ja se voi yhä purkautua uudelleen. Torstaina tulivuoren uhkatasoa laskettiin, mutta uusi purkaus on silti mahdollinen.

Uuden-Seelannin terveysministeriön mukaan maan sairaaloiden palovammayksiköissä hoidetaan yhä yli 20 ihmistä, jotka selvisivät purkauksesta hengissä. He ovat kriittisessä tilassa pahoja palovammoja saaneina.

Saarella oli purkauksen sattuessa yhteensä 47 turistia tai opasta, jotka ovat kotoisin Uudesta-Seelannista, Yhdysvalloista, Australiasta, Britanniasta, Kiinasta ja Malesiasta.

Tulivuoren uhkatasoa oli nostettu jo viikkoa ennen kuin purkaus tapahtui. Poliisi on aloittanut tapahtuneesta tutkinnan.

Tulivuori sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Uuden-Seelannin Pohjoissaaren itärannikolta. Tulivuori on yksi maan aktiivisimmista, ja saarella vierailee vuosittain noin 10 000 turistia.

Päivitetty kello 4:35: Tulivuoren uhkatasoa laskettiin torstaina.

Lue lisää:

Uudessa-Seelannissa purkautunut tulivuori on jälleen aktiivinen – kadonneiden etsiminen viivästyy entisestään

Poliisi aloittaa rikostutkinnan Uuden-Seelannin tulivuorenpurkaukseen liittyen – kuolleita jopa 13, loukkaantuneet pahoin palaneita

Viisi kuoli ja kahdeksan on kateissa Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen jäljiltä – Poliisi ei usko enää löytävänsä eloonjääneitä

Lähteet: AFP, AP, Reuters