Hyppää sisältöön

Israelissa järjestetään kolmannet vaalit vuoden sisällä – parlamentti ei löytänyt hallituksenmuodostajaa määräaikaan mennessä

Ennenaikaiset vaalit järjestetään maaliskuussa. Maassa ei ole ollut toimivaa hallitusta lähes vuoteen.

Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz (etualalla) käveli Israelin parlamentin keskiviikkoisessa istunnossa. Kuva: Gali Tibbon / AFP

Israelissa ei saatu muodostettua uutta hallitusta torstain puoleenyöhön mennessä. Israelin parlamentin eli Knessetin saama kolmen viikon määräaika hallituksenmuodostajan löytämiseksi umpeutui puoliltaöin.

Samalla varmistui, että maassa järjestetään kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Vaalit pidetään maaliskuussa. Aiemmat vaalit järjestettiin huhtikuussa ja syyskuussa.

Sekä virkaa tekevä pääministeri, Likud-puoleen johtaja Benjamin Netanjahu että toisen valtapuolueen, Sininen ja valkoinen -puoleen johtaja Benny Gantz epäonnistuivat vuoroillaan hallituksen muodostamisessa. Oikeistolainen Likud sekä keskustalainen Sininen ja valkoinen -puolue eivät kumpikaan saaneet riittävästi paikkoja parlamentissa muodostaakseen enemmistöhallitusta.

Gantz ja Netanjahu keskustelivat aikaisemmin yhteisen hallituksen muodostamisesta yhdessä entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin Israel Beiteinu -puolueen kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen. Lieberman ei halua yhteishallitusta, jossa on mukana uskontopuolueita tai Israelin arabeja, mikä rajaa hallituspalapelin vaihtoehtoja.

Maassa ei ole ollut toimivaa hallitusta liki vuoteen.

Vaalipäivästä väännettiin myöhään yöhön asti

Valtapuolueet ovat sopineet ennenaikaisten vaalien järjestämisestä (siirryt toiseen palveluun)maanantaina 2. maaliskuuta. Israelin laissa on määritelty, että vaalit on aina järjestettävä tiistaisin, joten uusi vaalipäivä vaatii lainmuutoksen.

Myös lakimuutos olisi pitänyt saada hyväksytyksi ennen puoltayötä. Parlamentti ehti äänestää lakimuutoksen puolesta vain kerran kolmesta vaadittavasta äänestyksestä. Puolenyön jälkeen määräaika kuitenkin umpeutui, ja parlamentti hajosi automaattisesti.

Kansanedustajat jatkoivat silti työskentelyä puolenyön jälkeen, jotta vaalipäivä saataisiin siirrettyä. Tunteja myöhemmin parlamentti hyväksyi lakimuutoksen, ja vaalipäiväksi vahvistui 2. maaliskuuta.

Ilman lainmuutosta vaalit olisi järjestetty 10. maaliskuuta. Päivä olisi ollut ongelmallinen, koska silloin Israelissa juhlitaan juutalaista juhlapyhää purimia.

Juttua päivitetty kello 4.30: Parlamentti hyväksyi lakimuutoksen vaalipäivän siirtämisestä.

Lue lisää: