Harvey Weinstein pääsi 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Laskun maksajaksi päätyvät Weinsteinin yhtiön vakuuttajat.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein kävelee tuen kanssa
Harvey Weinstein saapumassa oikeustalolle New Yorkissa 11. joulukuuta. Weinstein käveli tuen kanssa, sillä hän loukkasi selkänsä elokuussa auto-onnettomuudessa.AFP

Hollywood-moguli Harvey Weinstein, 67, on päässyt alustavaan sopuun korvaussummasta häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa. Sovittu korvaussumma on 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

The New York Times (siirryt toiseen palveluun) uutisoi asiasta sen jälkeen, kun neuvotteluissa mukana olleet asianajajat kertoivat lehdelle sopimuksesta. Asianajajat vahvistivat tiedon myös uutistoimisto AFP:lle sekä AP:lle.

Summa jaetaan yli 30 näyttelijän ja Weinsteinin entisen työntekijän kesken. He syyttävät Weinsteinia rikoksista, jotka vaihtelevat seksuaalisesta häirinnästä raiskaukseen.

Kaikkien osapuolten tulee vielä allekirjoittaa sopimus, ja sille pitää saada tuomioistuimen hyväksyntä. Hyväksyntä ratkaisisi lähes kaikki Weinsteinia vastaan vuodesta 2017 lähtien nostetut syytökset.

Jos sopimus hyväksytään, Weinsteinin ei tarvitsisi myöntää tekojaan tai maksaa korvauksia omasta taskustaan. Sen sijaan laskun hoitavat hänen konkurssiin joutuneen elokuvastudionsa vakuuttajat, New York Times kertoo.

50-vuotias näyttelijä Katherine Kendall kertoi New York Timesille olevansa pettynyt sopimukseen. Hän kuitenkin allekirjoitti sen, sillä ei halunnut muiden naisten jäävän ilman korvausta.

– En rakasta sitä, mutta en tiedä, kuinka hänet saataisiin kiinni. En tiedä, mitä voin tehdä, Kendall sanoi.

Oikeuteen vielä tammikuussa

Keskiviikkona paikallista aikaa Weinstein nähtiin oikeudenkäyntiä edeltävässä kuulemissa New Yorkissa. Mogulilla on vielä tammikuussa edessään sopimuksesta erillinen rikosoikeudenkäynti, jossa kaksi naista syyttää häntä muun muassa raiskauksesta vuosina 2006 ja 2013. Hän voi saada elinkautisen tuomion syytteistä.

Weinstein on yksi Weinstein Companyn ja Miramax-studion perustajista. Hän oli yksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista ennen kuin yli 70 naista tuli julkisuuteen ahdistelu- ja raiskaussyytöksineen. Weinstein on toistuvasti kiistänyt, että olisi harjoittanut seksiä ilman suostumusta.

Weinsteinia ovat syyttäneet useat maailmankuulut näyttelijät, muun muassa Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ja Salma Hayek. Heistä kukaan ei ole mukana sovitteluun päättyneessä prosessissa.

Weinsteniin kohdistuvat syytökset antoivat kipinöitä seksuaalista häirintää vastustavalle metoo-liikkeelle lokakuussa 2017.

Lue lisää:

Häirinnästä syytetty elokuvatuottaja Weinstein sopi korvauksista uhriensa ja velkojiensa kanssa: maksaa 44 miljoonaa

Harvey Weinsteinin syytteet etenevät New Yorkissa – yritys kumota syytteet poliisien virkavirheen takia epäonnistui

Lähteet: AFP, AP, Reuters