1. yle.fi
  2. Uutiset

Kadonneeseen chileläiskoneeseen viittaavia jäänteitä löydettiin merestä

Kaksi päivää sitten kadonnutta konetta on etsitty tuhannen neliökilometrin alueelta usean maan voimin.

Chile
C-130 Hercules -kone.
Arkistokuva c-130 Hercules -koneesta.Iita Pirttikoski / Yle

Kadonneen chileläiskoneen etsintöihin osallistuneet ovat löytäneet merestä osia, joiden epäillään olevan kadonneen koneen jäänteitä. Armeijan mukaan merestä löytyneet jäänteet saattavat olla koneen polttoainesäiliön osia. Osat löytyivät noin 30 kilometrin päästä kadonneen koneen viimeisestä tiedetystä sijainnista.

Radioyhteys chileläiseen sotilaskoneeseen katkesi maanantaina reilu tunti koneen nousun jälkeen. Konetta on katoamisen jälkeen etsitty sekä vedestä että ilmasta.

C-130 Hercules -mallinen kone ja sen kyydissä olleet 38 ihmistä olivat matkalla Drakensalmen yli Chilen tukikohtaan Etelämantereelle. Koneen oli tarkoitus viedä varusteita tukikohtaan. Henkilöstön piti huoltaa muun muassa tukikohdan polttoainevarastoa.

Kyydissä olleista 17 oli miehistön jäseniä ja loput 21 matkustajia. Heistä kolme oli siviilejä.

Kadonneen koneen etsintöihin on osallistunut aluksia Yhdysvalloista, Brasiliasta, Uruguaysta, Argentiinasta ja Chilestä. Jäänteitä on etsitty lähes 1 000 neliökilometrin alueelta.

Nyt löytyneet osat kuljetetaan Punta Arenasiin Etelä-Chileen, missä niitä tutkitaan. Ilmavoimien komentajan Eduardo Mosqueiran mukaan osat saadaan Punta Arenasiin huomenna tai lähipäivinä. Vertailun jälkeen tiedetään, ovatko ne todella kuuluneet C-130-koneeseen.

Myös Brasilian puolustusministeriö kertoi, että yksi maan aluksista on löytänyt kadonneeseen lentokoneeseen viittaavia jäänteitä merestä.

Mahdollisesta putoamisesta tai katoamisen syystä ei ole vielä mitään tarkkoja tietoja. Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välistä lentoreittiä riepottelevat usein maailman huonoimmat sääolosuhteet, mutta koneen katoamisen aikaan sää oli suotuisa. Ilmavoimien mukaan lentäjät olivat kokeneita, ja vuonna 1978 rakennettu lentokone oli hyvässä kunnossa.

Lue lisää:

Chilestä Etelämantereelle matkalla ollut rahtikone katosi – kyydissä 38 henkilöä

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi