Hyppää sisältöön

Yle seuraa Britannian vaalipäivää – äänestää voi autokaupassa ja pesulassa, monilla äänestyspaikoilla jonoja ja eläimiä koirista hevosiin

Yle seuraa vaaleja tiiviisti yön yli netissä ja aamulla erikoislähetyksessä.

Pääministeri Boris Johnson kävi äänestämässä Dilyn-koiransa kanssa Lontoossa. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP

Britanniassa äänestetään tänään torstaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestys alkoi aamuyhdeksältä ja jatkuu aina puolilleöin Suomen-aikaa.

Yle seuraa Britannian vaaleja verkossa yön yli ja aamulla klo 6.30 alkaen Yle Aamun erikoislähetyksessä tv1:ssä ja verkossa.

Pääministeri, konservatiivien puheenjohtaja Boris Johnson kävi äänestämässä jo aamutuimaan muiden puoluejohtajien tavoin.

Äänestyspäivän sää on sateinen, minkä pelätään laskevan äänestysaktiivisuutta. Brittimedioiden mukaan monien äänestyspaikkojen eteen on kuitenkin kertynyt pitkiä jonoja eri puolilla maata.

Toimittaja Pasi Myöhänen seuraa äänestystä Lontoossa. Myöhäsen mukaan väkeä on valunut uurnille tasaisena virtana. Korkea äänestysinto, etenkin nuorten äänestysaktiivisuus, voi hyödyttää työväenpuoluetta.

Äänestyspaikalla Hornseyn kirjastossa Lontoossa kävi äänestäjiä tasaisesti. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle
Minna Pye Manchterissä
Minna Pyen raportti sateisesta Oldhamista, Manchesterin pohjoispuolelta.

Ylen toimittaja Minna Pye seuraa äänestystä Pohjois-Englannissa Manchesterissa.

Peteriksi esittäytynyt vanhempi herra kertoi olevansa tyytymätön työväenpuolueen johtajaan Jeremy Corbyniin.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun jätän äänestämättä. Olen aina ollut työväenpuolueen kannattaja mutta en koskaan kommunisti. Tämä maa taisteli vuosia kommunismia ja äärivasemmistoa vastaan.

Bilal Ahmed ei kertonut ketä äänesti, mutta häntä mietitytti kolmen vuoden takainen kansanäänestys EU-erosta.

– Luulen että monet ihmiset eivät tienneet, minkä puolesta he oikein äänestivät. He eivät tainneet ymmärtää, mitä kaikkea siitä seuraa.

Äänestää voi pesulassa ja autokaupassa

Brittivaaleissa voi antaa äänensä joillakin paikkakunnilla hyvin erikoisiin paikkoihin perustetuissa äänestyspaikoissa.

Uutistoimisto AP:n listaamien äänestyspisteiden joukossa on muun muassa käytettyjen autojen kauppa, useita pubeja, pesula ja satamakontti. Lounais-Englannin Mineheadissa äänestyspiste on joulupukin luolassa.

Äänestäjät ovat päivän mittaan raportoineet vaalipaikoille viemistään eläimistä ainakin aihetunnisteilla #dogsatpollingstations ja #horsesatpollingstations, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Poliitikkoihin vaalikampanjan aikana Twitterissä kohdistettua herjaamista kartoittaneen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pieni osa ehdokkaista kantoi suurimman taakan. 96 prosenttia vaaleja edeltävän kuukauden aikana julkaistuista herjaviesteistä kohdistui 150 poliitikkoon.

Eniten puoluejohtajista tällaisia viestejä sai konservatiivien Johnson. Hänen kannoillaan olivat työväenpuolueen Corbyn ja liberaalidemokraattien Jo Swinson.

16,5 prosenttia Twitter-viesteistä, joissa mainittiin joku poliitikko nimeltä, oli Polimonitorin selvityksen mukaan herjaavia.

Herjaamisen ohella vaalikampanjan aikana on nähty myös faktojen vääristelyä.

Vaalimainonnan totuudenmukaisuutta selvittäneen First Draftin mukaan (siirryt toiseen palveluun) konservatiivipuolueen joulukuun alussa Facebookissa julkaisemista mainoksista lähes 90 prosenttia sisälsi harhaanjohtavia väitteitä.

Työväenpuolueen Facebookissa julkaisemista mainoksista vastaavaa vääristelyä ei selvityksessä ensin löydetty. Joulukuun 10. päivä puolue kuitenkin julkaisi kaksi vääristeltyä tietoa sisältänyttä mainosta kuutena erilaisena versiona.

Liberaalidemokraattisella puolueella harhaanjohtavia väitteitä oli 16,5 prosentisssa vaalikampanjan aikana julkaistuista mainoksista, käy ilmi First Draftin selvityksestä.

Gallupit povaavat voittoa konservatiiveille

Mielipidemittaukset ennustavat voittoa konservatiiveille, mutta viime päivinä etumatka työväenpuolueeseen näyttää kutistuneen.

Ylen toimittaja Pasi Myöhänen tiivistää vaaliasetelmat videolla:

Britannian pääpuolueista konservatiivit lupaa nopeaa EU-eroa tammikuun lopussa, työväenpuolue puolestaan uutta kansanäänestystä. Pääpuolueiden tarjoama entistä radikaalimpi politiikka uhkaa jättää maltilliset brittiäänestäjät poliittisesti kodittomiksi.

Pääpuolueiden johtajat esittivät viimeiset vakuuttelunsa äänestäjille keskiviikkoiltana.

Konservatiivien Johnson vetosi tutusti siihen, että hän pystyy toteuttamaan Britannian EU-eron nopeasti. Samalla hän maalaili uhkakuvia, jotka hänen mukaansa toteutuisivat, jos työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn pääsee valtaan.

– Kuvittele, miten ihanaa on istua tänä jouluna kalkkunaillalliselle, kun brexitistä on päätetty – ja miten kamalaa olisi, jos Corbyn ja Sturgeon olisivat Downing Streetillä edistämässä suunnitelmiaan kahdesta uudesta kansanäänestyksestä, Johnson sanoi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Johnsonin mukaan työväenpuolueen ja Nicola Sturgeonin johtaman Skotlannin kansallispuolueen SNP:n hallitus olisi "taloudellinen katastrofi" ja johtaisi uusiin kansanäänestyksiin niin brexitistä kuin Skotlannin itsenäistymisestäkin.

Työväenpuolueen Corbyn on sanonut, että jos hänestä tulee pääministeri, hän neuvottelee uuden sopimuksen EU-erosta, minkä jälkeen kansa saa äänestää sopimuksen ja EU:hun jäämisen välillä.

Jeremy Corbyn kampanjoimassa Boltonissa Luoteis-Englannissa tiistaina. Kuva: Oli Scarff / AFP

Työväenpuolue piikittelee kylmiöön päätynyttä Johnsonia

Keskiviikkona Corbyn piikitteli Johnsonia viittaamalla siihen, miten pääministeri väisti haastattelua maitokylmiöön keskiviikon meijerivierailulla.

– Boris Johnson aloitti tämän päivän teeskentelemällä maitokuskia ja päätyi kylmiöön. Meidän puolueemme ei tarvitse teeskennellä, eikä meidän todellakaan tarvitse piilotella kylmiössä, sillä emme pelkää, Corbyn sanoi Reutersin mukaan.

Corbyn on toistuvasti syyttänyt Johnsonia siitä, että tämä yksityistäisi Britannian julkista terveydenhuoltoa ja avaisi sitä amerikkalaisille suuryhtiöille. Tämän väitteen hän toisti myös keskiviikkona ja sanoi, että työväenpuolue neuvottelisi EU:n kanssa "aikuisella ja vastuullisella tavalla".

Corbyn lupasi myös investointeja, säästötoimien lopettamista ja rikkauden ja vallan uudelleen jakamista "tavalla, jollaista ei ole koskaan ennen nähty".

Vaalihuoneistot sulkeutuvat torstaina puoliltaöin Suomen aikaa, ja silloin julkaistaan ovensuukyselyt, joista saadaan ensimmäinen käsitys puolueiden menestyksestä. Vaalitulokset selviävät perjantaiaamuksi.

Petri Raivio kertoo miksi Brexit kannattaa jaksaa loppuun asti.
Raivion Petri kertoo alle 2 minuutissa miksi Brexit kannattaa jaksaa loppuun asti.
Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lue myös:

.
.