Kainuu, Koillismaa ja Jokilaaksojen alue eivät houkuttele nuoria poliiseja – yhdeksi ratkaisuksi poliisipulaan esitetään asuntoautoa

Poliisiasemaverkon supistuminen uhkaa myös Oulun poliisilaitoksen alueella.

poliisi
poliisi nojaa poliisiautoon
Oulun poliisin on vaikea rekrytoida uusia poliiseja harvaan asutuille alueille.Marja Väänänen / Yle

Oulun poliisilaitoksen alueella joudutaan tulevaisuudessa miettimään, miten poliisin läsnäolo järjestetään syrjäisempiin paikkoihin. Syynä tähän on Oulun poliisilaitoksen apulaispäällikkö Arto Karnarannan mukaan yksinkertaisesti rekrytointivaikeudet. Oulun poliisilla on vaikeuksia saada uusia poliiseja Kainuuseen, Koillismaalle ja Jokilaaksojen alueelle.

– Näillä seuduilla meillä on ollut vaikeuksia saada uusia poliiseja lähteneiden tilalle. Tämä tulee olemaan suuri haaste ja voi olla, että poliisiasemaverkkko tulee supistumaan.

Oulun poliisilaitoksen alueella ei niin sanottuja kylmiä asemia ole, mutta muualla maassa niitä on.

– Oulun poliisilaitoksen alueella on jollain tavoin vielä pystytty pieniäkin asemia pitämään hengissä. Kasvaviin keskuksiin toki löytyy poliiseja.

Poliisin lähtöpaikalla on tietysti vaikutusta siihen, kuinka nopeasti partio on paikalla hälytyksen sattuessa. Poliisiasemaverkon supistuminen on selvä uhka Karnarannan mielestä.

–Kyllä siinä on riski näkyvissä, että syrjäseuduilla poliisia joudutaan odottamaan entistä kauemmin, jos poliisiasemaverkosto supistuu.

Karnarannan tekemän poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan tilaa selvittävän raportin mukaan Oulun poliisilaitoksen alueella lyhin valmiusaika on Oulussa, jossa kiireellisessä A-luokan hälytystehtävässä partio on paikalla 7,8 minuutissa. Pisin valmiusaika on Pyhännällä, noin 50 minuuttia.

–Mitä enemmän meillä on poliisipartioita hälytystehtäviä hoitamassa, niin sitä lyhyemmät on odotuajat ja kansalaisten turvallisuustilanne parempi.

Yhdeksi ratkaisuksi Karnaranta esittää raportissaan poliisin asuntoautoa.

– Saataisiin partio useamman työvuoron ajaksi harvaan asutuille alueille. Poliisit asuisivat työvuoronsa välisen ajan asuntoautossa.

Teknologista ensiapua tuovat esimerkiksi droonit. Niillä saadaan ääni- ja kuvayhteys tehtäväpaikalle samaan aikaan kun partio on matkalla.

– Jos katsotaan pitkälle tulevaisuuteen, teknologinen kehitys on niin hurjaa, että monenlaisia lentäviä tai tietä pitkin meneviä voi sitten jatkossa olla. Mutta eihän se partion matkaa tehtävälle lyhennä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!