1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruoantuotanto

Tutkijat vetoavat: Valtioiden asetettava takaraja, jonka jälkeen lihan tuotanto ei enää kasva korkean elintason maissa

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi lihan ja maidon tuotanto olisi saatava laskuun kymmenen vuoden päästä. Suositus ei koske köyhiä maita.

Kuva: Clemens Bilan / EPA

Kansainvälinen viidenkymmenen tutkijan ryhmä vetoaa hallituksiin, jotta nämä tekisivät selkeän päätöksen ja asettaisivat aikataulun, jolla lihan ja maidon tuotanto saadaan asteittain laskuun.

Aikaa tutkijat antavat rikkaille ja hyvin toimeentuleville valtioille vain kymmenisen vuotta. Vetoomuksessaan he esittelevät myös nelikohtaisen ohjelman, jolla tavoite saavutetaan.

Märehtijöistä saatavan lihan ja maidon tuotanto on ilmastolle kymmenestä sataan kertaan haitallisempaa kuin kasvipohjaisen ruuan tuotanto, tutkijat sanovat vetoomuksessaan, jonka he ovat lähettäneet tiedelehti Lancetille. (siirryt toiseen palveluun) Märehtijät tuottavat suuria määriä metaania, samalla kun hiilidioksidin sidontaan tarvittavia metsiä raivataan karjan kasvatukseen.

Vetoomuksessa todetaan, että lihan, maidon ja kananmunien tuotanto on lähes kaksinkertaistunut alle 20 vuodessa.

Vuonna 1990 näitä tuotettiin 758 miljoonaa tonnia. Vuonna 2017 tuotantomäärät olivat nousseet jo yli 1 200 miljoonaan tonniin.

Karjankasvatuksesta vapautuva laidunmaa voidaan tutkijoiden mukaan palauttaa takaisin metsäksi, joka puolestaan sitoo hiilidioksidia.

Raportin kirjoittajissa on tutkijoita tunnetuista yliopistoista ympäri maailman. (siirryt toiseen palveluun)

Neljän kohdan muutosohjelma

Tutkijat korostavat, että maailman väestöstä yli 800 miljoonaa on yhä aliravittuja, joten heidän elintapoihinsa ei voi tällä aikataululla puuttua.

Sen sijaan hyvän ja korkean elintason maille tutkijat esittävät neljä keinoa, joilla märehtijöiden määrä saadaan laskuun.

Ensimmäiseksi hallitusten olisi luotava aikataulu, jonka puitteissa märehtijöiden kasvatukseen perustuva ruuantuotanto ei enää kasva.

Toiseksi tutkijat neuvovat hallituksia listaamaan valtionsa suurimmat maanomistajat ja hiilidioksidin päästölähteet ja asettamaan näille tuotannon vähennystavoitteet. Tämä listaus olisi päivitettävä säännöllisesti.

Kolmas keino on suunnitella maataloudelle uusi tuotantomalli, jossa keskitytään ruuan tuotannon monipuolisuuteen ja korvataan lihantuotantoa terveellisillä kasvilajikkeilla.

Neljäs neuvo on tarpeen silloin, kun vapautuvaa laidunmaata ei jostain syystä voida muuttaa esimerkiksi kasvisten viljelyyn tai metsitykseen – silloin alueen voi jättää luonnontilaan.

Uutisartikkelin vetoomuksesta on kirjoittanut mm. sanomalehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Ilmaston lämpeneminen hätyyttelee maa-alueilla jo 1,5 asteen rajaa – Suurraportti: Kasvava ihmiskunta tärvelee maata ja hotkii liikaa lihaa