1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Turengin asemalta pendelöivien palvelut ovat parantuneet Janakkalassa

Matkalaisten käytössä on sekä autonlämmityspisteitä että sähköauton latauspisteitä.

Janakkala
Autolle varattu lämmityspiste.
Auto lämpiää automaattisesti ja huomioi lämmitysajan pituuden ulkolämpötilan mukaan. Harri Oksanen / Yle

Janakkalassa Turengin rautatieaseman läheisyyteen Kauppakujalle on asennettu työmatkalaisten käyttöön kymmenen autonlämmityspistettä ja neljä sähköauton latauspistettä.

Autonlämmityspaikkojen vuokra-aika on vuosittain marraskuun alusta huhtikuun loppuun ja paikkojen avaimet on ohjelmoitu toimimaan vain tällä ajanjaksolla. Sen sijaan sähköauton latauspiste on käytettävissä ympäri vuoden.

– Autonlämmityspaikan tolpan voi varata itselleen käyttöön 25 euron kuukausimaksulla ja minimivuokra-aika on kolme kuukautta. Vuokraaja saa käyttöönsä älyavaimen, joka on ohjelmoitu omaan tolppaan, kertoo Janakkalan tilapalvelujen kiinteistöpäällikkö Esa Heikkinen.

Lämmityspisteeseen tulee vuokraajan asentaa etukäteen arvioitu lähtöaika. Auto lämpiää automaattisesti ja huomioi lämmitysajan pituuden ulkolämpötilan mukaan. Lämmityspisteeseen ei tule virtaa mikäli ulkolämpötila on yli +5 astetta.

– Siellä on aika paljon älyä ja tekniikkaa jokaisessa tolpassa sisällä. Jokaisessa on oma, henkilökohtainen sähkömittari, jolla mitataan sähkönkulutusta, Heikkinen sanoo.

Mies seisoo sähköauton latauspisteen vieressä.
Sähköauton latauspiste on käytettävissä aina sellaisen ollessa vapaana, sanoo Janakkalan tilapalvelujen kiinteistöpäällikkö Esa Heikkinen.Harri Oksanen / Yle

Kunta lukee sähkömittarin sopimuskauden alussa ja lopussa. Sopimuskauden loppulaskussa huomioidaan paikan sähkön kulutus.

Sähköauton lataaminen maksaa 0,25 euroa/kWh ja kaikki latausmaksut tuloutetaan kunnalle kattamaan sähkön hinta, laitteet ja kunnossapito. Lataamisen voi maksaa luottokortilla tai rekisteröitymällä virta.fi-osoitteessa, jolloin lataamisen voi maksaa mobiilisovelluksella tai RFID-tunnisteella. Latausasemissa on Type 2 -pistokkeet.

Lue seuraavaksi