1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laivaliikenne

Merenkurkun uuden laivan rakentaminen vauhdissa Raumalla – "Laiva on Suomen meriteollisuuden näyttökoe"

Uuden laivan pitäisi olla liikenteessä vuoden 2021 keväällä.

Työt Rauman telakalla ovat sujuneet pääosin ajallaan. Kuva: Katja Halinen/Yle

Puolentoista vuoden päästä Vaasan ja Uumajan väliä liikennöi uusi alus. Laivan rakennustyöt ovat olleet käynnissä Raumalla nyt nelisen kuukautta ja työt ovat edenneet aikataulussaan.

Ensimmäinen pohjalohko valmistui keskiviikkona ja lohkon tarkastuksia tehdään parhaillaan. Laiva aiotaan laskea kölille jo helmikuussa.

Wasalinen toimitusjohtaja ja uuden laivan projektipäällikkönä toimiva Peter Ståhlberg on tyytyväinen tilanteeseen.

Kuva: Katja Halinen/Yle

– Hyvin on edennyt ja aikataulussaan. Valmistuneet lohkot tarkastetaan hyvin huolellisesti. Seuraava lohko on jo työn alla. Muutama lohko rakennetaan Puolassa ja sielläkin ovat työt käynnissä, kertoo Ståhlberg.

Alkuviikon lakko hidasti töitä muun muassa suunnittelussa, mutta Ståhlberg arvelee, että viivästyminen saadaan kurottua kiinni.

Kiinnostus laivaa kohtaan kovaa

Rakenteilla oleva laiva on herättänyt kovasti kiinnostusta Suomen lisäksi ympäri maailman. Ståhlberg kertoo, että hänelle tulee usein kyselyitä ja pyyntöjä tulla kertomaan hankkeesta.

Laivaprojektissa mukana olevat tahot käyttävät laivaa usein esimerkkinä omissa tapahtumissaan. Projektissa on mukana isoja energia-alan yrityksiä - muun muassa Wärtsilä, ABB, VEO ja Danfoss.

Energiatehokkuus ja kotimaisuus kiinnostavat.

– Laiva on 80-prosenttisesti kotimainen ja se on aika korkea kotimaisuusaste. Laiva on Suomen meriteollisuuden näyttökoe, kehuu Ståhlberg.

Havainnekuva uuden aluksen buffet-tiloista. Kuva: Kudos Dsign, Vaasan kaupunki

Myös yleisöä uusi laiva kiinnostaa. Matkavarauksiakin olisi jo haluttu tehdä, mutta se ei Ståhlbergin mukaan aivan vielä onnistu.

Nykyisellä laivalla, Wasa Expressillä, kulki viime vuonna 212 000 matkustajaa. Tänä vuonnakin matkustajamäärä nousee yli 200 000, vaikka tammikuussa laiva oli huoltotöiden vuoksi telakalla koko kuukauden.

Uuden laivan matkustajamäärän odotetaan ensimmäisenä vuotena olevan 250 000. Rahtia uuteen laivaan mahtuu enemmän ja siltä saralta odotetaan jatkossa selkeää kasvua.

Lue seuraavaksi:

Merenkurkun uuden lautan sisustusilme on moderni perinteitä unohtamatta

Merenkurkun uusi alus alkaa nyt rakentua Rauman telakalla: "Toistaiseksi ympäristöystävällisin alus omassa luokassaan"

Merenkurkun uuteen laivaan ladataan isoja odotuksia – tavoitteena jopa 300 000 matkustajaa vuodessa