Saamelaismuseo Siida saa täysin uudistetun päänäyttelyn – 400 000 euron tuki Suomen Kulttuurirahastolta

Siida on saanut uudistusprojektilleen tukia nyt 750 000 euroa.

Siida (Museo)
Saamelaismuseo Siida
Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida Inarin kirkonkylällä avattiin vuonna 1998 ja siitä lähtien perusnäyttelyn sisältö on pysynyt ennallaan.Saamelaismuseo Siida

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan päänäyttelyt uudistetaan. Siida on saanut 400 000 euroa Suomen Kulttuurirahastolta päänäyttelyiden kulttuuriosien uudistamiseen.

Inarin Siidan suunnitellun laajennuksen ja uusien näyttelyiden on määrä valmistua vuoteen 2022 mennessä.

Uusi näyttely tulee maksamaan yhteensä 2,5 miljoonaa euroa. Yle Sápmi kertoi lokakuussa, että rahoituksesta puuttui yhä yli miljoona euroa, tarkalleen 1 200 000 euroa, mutta nyt rahoitus on varmistunut.

Saamelaismuseo ja Metsähallitus jakavat näyttelykulut. Metsähallituksen osa oli jo hyvissä ajoin koossa ympäristöministeriön ansiosta. Saamelaismuseo ei kuitenkaan saanut rahoitusta omalta osaltaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä, sillä se ei tue museoiden päänäyttelyiden uusimista.

Saamelaismuseo on saanut näyttelyiden kulttuuriosioon apurahoja nyt Suomen Kulttuurirahastolta, Koneen säätiöltä sekä Wihurin säätiöltä yhteensä 750 000 euroa.

Harri Koskinen suunnittelee arkkitehtuurin, saamelaistaiteilijat tunnelman

Saamelaismuseon uudistamisen yhteydessä saamelaistaiteilijat tekevät sekä päänäyttelyyn että Siidan ulkomuseoon tunnelmanäyttelykäsikirjoituksen. Sen kautta kävijä voi ymmärtää ja tutustua museon saamelaiskulttuurin tietoihin paremmin.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uuden perusnäyttelyn arkkitehtisuunnittelijaksi on valittu muotoilija Harri Koskinen. Hänen tehtävänään on suunnitella uuden näyttelyn arkkitehtuuri ja graafinen ilme sekä valvoa näyttelyn rakennuttamista ja toteutusta.

Siidassa vierailee vuosittain noin 120 000 kävijää, joista noin puolet käy näyttelyissä.