Asiakkaan tulisi pystyä vaihtamaan lääkkeensä apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon, mutta todellisuudessa se ei onnistu

Apteekit eivät pysty tarjoamaan edullisinta vaihtoehtoa muun muassa saatavuusongelmien ja varaston vanhenemisen riskin takia.

apteekit
Apteekkari esittelee Kontulan apteekissa kakkostyypin diabeteksen lääkkeitä, joiden Kela-korvaus on laskenut
Kyselyyn vastasi lähes 500 farmaseuttia.Juha Kivioja / Yle

Vain pieni osa apteekeista pystyy tarjoamaan asiakkaalle edullisimman vaihtokelpoisen lääkkeen, selviää tuoreesta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta.

Lain mukaan apteekit ovat velvoitettuja vaihtamaan asiakkaan reseptilääkkeen edullisimpaan tai lähes edullisimpaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen, jos asiakas tai lääkäri ei kiellä vaihtoa.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksella. Siihen vastasi lähes 500 farmaseuttia eri puolelta Suomea.

Selvisi, että apteekit eivät pysty tarjoamaan edullisinta vaihtoehtoa saatavuusongelmien, vaihtuvuuden ja varaston vanhenemisen riskin takia. Edullisin valmiste loppuu usein nopeasti tukkuliikkeestä hintojen päivittymisen jälkeen.

– Apteekit eivät pysty pitämään edullisia lääkkeitä varastossa, koska niitä ei välttämättä ole saatavilla tai ne loppuvat heti, sanoo dosentti, yliopistotutkija Johanna Timonen.

Mistä ratkaisu tilanteeseen?

Kalliimman valmisteen tarjoamista asiakkaalle perusteltiin myös asiakkaan aiemman käytön perusteella eli sillä, oliko lääke asiakkaalle tuttu.

Mutta miten asia pitäisi ratkaista? Timosen mukaan ratkaisu asiaan ei ole yksiselitteinen.

– Nyt pitäisi ylipäätään miettiä niitä keinoja, joilla saatavuutta voitaisiin parantaa niissä edullisimmissa valmisteissa. Pitäisi myös tutkia syitä taustalla, Timonen sanoo.