Yle seurasi: Al-Hol nousi odotetusti kyselytunnin ykkösaiheeksi – SDP ja keskusta tukevat poliittisen linjauksen tekemistä

Oppositio hiillosti hallitusta lähes koko kyselytunnin ajan siitä, voidaanko al-Holin leiriltä palauttaa suomalaisia lapsia tai heidän huoltajiaan takaisin kotimaahansa.

al-Holin leiri
Pekka Haavisto eduskunnassa 24.10.2019
Eduskunnan kyselytunnilla keskeiseksi teemaksi nousi al-Holin leirin suomalaisten tilanne. Kuvassa ministeri Anna-Maja Henriksson, Pekka Haavisto ja Krista Kiuru. Kyselytunnin jälkeen eduskunta jatkoi täysistuntoa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa videon keskustelusta.

Eduskunnan kyselytunnin juoni oli tänään selvillä heti alusta lähtien. Oppositio hiillosti hallitusta lähes koko tunnin ajan al-Holin leirin tilanteesta.

Kokoomuksen riveistä tivattiin, onko hallituksella suomalaisten palauttamisesta poliittista linjaa – ja jos on, palautetaanko Suomeen kaikki kansalaiset vai ainoastaan lapset.

Perussuomalaiset puolestaan vetosivat suojelupoliisiin, jonka mukaan turvallisuustilanne Suomessa heikkenee, jos äidit palaavat lastensa mukana.

  • Voit katsoa kyselytuntia jutun pääkuvaa klikkaamalla tai Yle Areenasta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei ennustanut, millaisia poliittisia päätöksiä hallitus aikoo tehdä jatkossa. Haaviston mukaan nykyinen toimintalinja on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja se on painottanut yksilöllistä harkintaa.

– Nyt linja on se, että harkitaan, keitä tuodaan, yksilöllisten tietojen pohjalta, hän sanoi.

– Se on se linja, joka valtioneuvoston iltakoulun yhteydessä on käsitelty, joka on ministerin toimintalinjaus ja jota ministeriön erityisedustaja noudattaa. Eli tämä yksilöllinen harkinta, jossa sekä lasten tilanne ja hätä että nämä turvallisuusnäkökohdat otetaan huomioon.

Keskusta ja SDP näyttävät vihreää valoa yhteiselle poliittiselle linjalle

Ulkoministeri Haavisto painotti kyselytunnilla, että harkinta onnistuu hänen mukaansa parhaiten virkavastuulla eikä poliittisten päättäjien toimesta.

Hallitus on kuitenkin näillä näkymin tekemässä yhteisen, poliittisen linjauksen asiassa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koko hallitus ottaa kantaa al-Holin kysymykseen.

– Olemme tasavallan presidentin kanssa samaa mieltä. Hän on toivonut valtioneuvostolta kannanmuodostusta, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

– SDP antaa tukensa sille, että hallitus tekee tästä poliittisen linjauksen, sanoi puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Hallituksen linjan tarkentaminen on ajankohtaista, sillä ministeri Haavisto vastaa opposition välikysymykseen al-Holista ensi viikon tiistaina. Tuohon mennessä kaikilla hallituspuolueilla on oltava yhteinen näkemys asiasta, jotta hallituksen rivit eivät repeäisi luottamusäänestyksessä.

Haavisto vierailikin tänään ennen kyselytuntia keskustan, vasemmistoliiton ja SDP:n eduskuntaryhmien kokouksissa kertomassa ulkoministeriön toimintalinjasta ja al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyvistä suunnitelmista.

Haavisto taustoitti eduskuntaryhmiä tilanteesta

Erityisesti kokoomuksen riveistä ihmeteltiin tänään, miksi linjauksen tekemisessä on kestänyt niin kauan.

– Tämä on kummallista. Tämä tilanne on jatkunut kuukausia, eikä hallituksella ole kantaa tässä asiassa. Miten tämä voi olla niin? kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen kysyi.

Linjan puuttuminen on herättänyt epäilyksiä myös siitä, saako hallitus rivinsä yhtenäisiksi opposition välikysymyksen edessä. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni vakuutti yhtenäisyyttä tänään tiedotusvälineille.

– Hallitus vastaa välikysymykseen ensi tiistaina ja meillä on ihan yhtenäinen linja, ei tässä mitään. Kannattaa kuunnella hallituksen vastaus. Median kannattaa odottaa siihen asti, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan iltakoulussa päätetylle toimintalinjalle on keskustan hyväksyntä.

– Sille iltakoulussa päätetylle linjalle, että erityisedustaja on sinne nimetty ja hän virkavastuulla tekee työtä sen puolesta, että kuinka voidaan auttaa siellä olevia lapsia. Poliittista päätöstähän ei ole olemassa mistään muusta asiasta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi taustoituksen jälkeen toivovansa, että viranomaiset löytävät tavan auttaa apua tarvitsevia lapsia.

– Olen sitä mieltä, että suomalaisia lapsia pitää auttaa aina. Lapset ovat viattomia. Heidän vikansa ei ole, jos heidän vanhempansa tai läheisensä ovat sekaantuneet rikolliseen toimintaan, hän sanoi.

Kurviselta kysyttiin, mitä tulisi tehdä tapauksessa, jossa lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan.

– Toivomme keskustassa, että löytyy tapa auttaa näitä lapsia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei halunnut kommentoida al-Holin-kysymystä tarkemmin tänään toimittajille Brysselissä.

Seurasimme tässä päivän tapahtumia:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit keskustella tästä jutusta 12.12.2019 klo 20.00 saakka.

Lue myös:

Analyysi: Al-Holin operaatio on Marinin hallituksen ensimmäinen tilaisuus osoittaa, kykeneekö se tekemään vaikeita päätöksiä

Keskustan Kulmuni auttaisi al-Holin lapsia, mutta ei äitejä – haluaa oikeudellisen perustan, jolla lapset ja äidit voitaisiin erottaa

Ulkoministeri Haavisto tarkentaa linjaansa al-Holin suomalaisnaisten ja lasten tilanteessa – ainakin lapset pitää saada turvaan

Oppositio teki välikysymyksen al-Holin suomalaislapsista ja -naisista