Kajave saneeraa pohjavesialueilla sijaitsevaa sähköverkkoaan – "Öljyä ei pääse maastoon vahingossakaan"

Kainuussa on paljon suuria pohjavesialueita.

sähköverkot
Lintupalloja sähkölinjoilla.
Kajave Oy kaapeloi vuosittain noin 100 kilometriä keskijännitteistä ilmajohtoverkkoa säältä suojaan maan alle. Ilmajohtojen purkaminen vapauttaa maata esimerkiksi maa- ja metsätalouskäyttöön.Kajave Oy

Sähköverkkoyhtiö Kajave on muuttanut viime vuosina pohjavesialueilla kulkevaa ilmajohtoverkkoa maakaapeleiksi. Kuluvan vuoden laajimpia kohteita on ollut Kajaanin Koutaniemen pohjavesialueen ilmajohtoverkon maakaapelointi.

Uudistuksen yhteydessä maalaismaisemasta poistuu pylväsmuuntamoita, jotka korvataan viidellä ympäristöystävällisellä puistomuuntamolla.

– Pylväsmuuntamot ovat kohtaisen riskialttiita säälle ja esimerkiksi salaman iskuille, jotka voivat rikkoa muuntamon ja aiheuttaa öljyvahingon lähimaastoon. Uusissa puistomuuntamoissa on öljynkeräyskaukalot, jotta öljyä ei pääse maastoon vahingossakaan, kertoo Kajave Oy:n rakennuttajapäällikkö Janne Väisänen.

Koutaniemelle rakennetaan uutta keskijännitteistä maakaapelirunkoverkkoa noin 6,5 kilometriä ja pienjänniteverkkoa 13,5 kilometriä. Alueelta puretaan 6,1 kilometriä keskijänniteilmajohtoa.

– Töitä on tehty kesästä asti ja etenkin sulan maan aikana kiivaasti. Ilmajohtojen purkutyöt tehdään talven aikana ja pihojen viimeistelyt sekä nurmetukset ensi kesän alussa, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan Kajaanissa pohjavesialueilla olevan sähköverkon saneeraus alkaa olla loppusuoralla. Ilmajohtoja on vaihdettu maakaapeleiksi osa kerrallaan vuodesta 2013 lähtien. Työt alkoivat Matinmäki-Heteranta -alueelta ja ovat jatkuneet Koutaniemellä, eli kahdella suurella ja kriittisellä pohjavesialueella.

– Kainuussa on paljon isoja pohjavesialueita. Pääosa niistäkin on saneerattu vaihe kerrallaan, mutta kaikkea ei ole ennätetty tehdä. Tämä on meille jatkossakin tärkeä asia huomioida, Väisänen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!