Mikä valittiin kauneimmaksi joululauluksi vuonna 2018? Entä miten kappale "Happy Xmas" alkaa? Testaa tietosi joululauluista ja niiden taustoista

Tänäkin vuonna miljoona suomalaista osallistuu Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin. Kirkkojen lisäksi myös risteilylaivoja on lastattu joululauluilla.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Yksi joulun mysteeri on tämä: miten tehdä aikaa kestävä ja laajalti koskettava joululaulu?

Kappale, joka päätyisi liki instituutioksi kasvaneen Kauneimmat joululaulut (siirryt toiseen palveluun)-tapahtuman vakiovalikoimaan. Kappale, jonka artistit haluaisivat vielä vuosikymmentenkin päästä levyttää joululevylleen. Kappale, jonka pelkkä nimi nostaisi tunteet pintaan.

Joululauluja tässä maassa on nimittäin melkein kolmetuhatta, mutta vain muutama kymmenen niistä soi aktiivisesti vuodesta toiseen, vaikka joululauluja tulee joka vuosi lisää.

Suomalaisten suhdetta joululauluihin tutkinut uskonnonpedagogiikan yliopistonlehtori Tapani Innanen Helsingin yliopistosta sanoo, että joululaulujen kermaan ei ole helppoa päästä.

Joululaulun kun pitää tavoittaa jotain suurta ja ajatonta, jotta se koskettaisi myös tulevia sukupolvia. Hitti on eri asia kuin klassikko.

Esimerkiksi suhteellisen tuoreesta joululauluklassikosta käy Innasen mukaan Sydämeeni joulun teen -kappale, joka on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut osaksi suomalaista jouluperinnettä.

– Jos Kassu Halonen ja Vexi Salmi ovat yli 30 vuotta sitten onnistuneet tekemään yhden klassikoksi nousseen kappaleen, niin se osoittaa kuinka vaikea laji se on.

Tuo alkujaan Vesa-Matti Loirin tunnetuksi tekemä kappale löytyy tänäkin vuonna Kauneimmat joululaulut -tapahtumien lauluvihkosta, joita on painettu noin 800 000 kappaletta.

Kauneimmat joululaulut -tapahtumia järjestetään taas tuhansia ympäri Suomen. Elävän arkiston Kauneimmat joululaulut -tapahtuma on vuodelta 1983 Helsingin Tuomiokirkon kryptasta.

Suomen Lähetysseuran vuodesta 1973 järjestämä yhteislaulutapahtuma on kasvanut tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan. Kauneimpia joululauluja lauletaan kirkkojen lisäksi myös muun muassa ostoskeskuksissa ja risteilylaivoilla. Yhteislaulun lisäksi valikoimaan on tullut karaoke.

– Suomessa yhteislauluperinne on hyvin tärkeä. Yhdessä laulaminen merkityksellisten muistojen äärellä luo sellaisen yhteisöllisyyden tunteen, jota myös nykyajan yksilöllinen ihminen kaipaa, Innanen kertoo.

Testaa, kuinka hyvin tunnet joululaulut ja niiden taustat.