Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan luontokohteet saivat kaivattuja kunnostusrahoja valtiolta – muun muassa pitkoksia uusitaan tuhansilla euroilla

Rahaa saivat muun muassa Kuhmon Ystävyyden puisto Kainuussa, sekä Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaalla.

Luontonähtävyydet
Kaunis ja kirkasvetinen erämaajärvi.
Esimerkiksi Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaalla sai 150 000 euroa reittiensä kunnostamiseen. Arkistokuva.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaa saavat valtionvarainvaliokunnalta lisäresursseja ulkoilun ja retkeilyn edistämiseen.

Kuhmon Ystävyyden puiston luontopalveluille osoitettiin 50 000 euroa ja Lentuankoskien möljien kunnostukseen 60 000 euroa.

Metsähallituksen puistonjohtaja Sari Alatossavalle lisärahoitus tuli pienoisena yllätyksenä.

– Hyvä, että ne saadaan kuntoon.

Reittien kävijämäärät ovat kasvaneet nopeasti ja siksi esimerkiksi rakenteiden pitää olla kunnossa ja turvallisia. Metsähallituksen mukaan Ison Lentuankosken kivimöljän päällä olevat pitkokset ovat erittäin huonossa kunnossa ja niiden korjausta on pyydetty jo pitkään. Pienen Lentuankosken silta ja möljien päällä olevat pitkospuut on kunnostettu.

Lentuankoskella olevan möljän päällä on kävelyrakenne ja sillat kulkevat kosken vartta pitkin. Möljän pitkoksista vastaa Väylävirasto, joka on asentanut möljälle kulkukiellosta kertovia tauluja.

Pohjois-Pohjanmaalla Rokuan kansallispuisto ja Reisjärvellä sijaitsevan Peuranpolun reittien rakenteiden kunnostus saivat 150 000 euron määrärahan. Rokuan kansallispuistossa on edessä laajentuminen, mutta tulossa oleva määrärahaa menee kuitenkin vanhojen rakenteiden korjaamiseen.

Rokuan kansallispuistossa ja Peuranpolulla on jo nyt tarvetta kunnostaa reitien rakenteita, pitkospuita, nuotiopaikkoja ja taukotupia.

– Ulkona liikkumisen muodot ovat muuttuneet, toimenpiteillä koitetaan vastata niihin, sanoo Metsähallituksen puistonjohtaja Saara Airaksinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!