1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talvisota

Ensimmäinen pommi tuhosi talon, mutta heteka pelasti asukkaan – Talvisodan pommitukset tuhosivat Turun joulurauhan 80 vuotta sitten

Turkua pommitettiin talvisodassa eniten Suomen nykyisistä kaupungeista. Portsassa jysähti pommi 19.12.1939. Siitä alkoi pommitusten sarja.

Talvisota
Mies näyttää valokuvaa pommin osumasta.
Matti Hätinen säilyttää kauppansa tiskin alla kuvaa talvisodan pommin tuhoamasta liikerakennuksesta.Jari Hakkarainen / Yle

Port Arthurin kaupunginosassa Turussa, osoitteessa Puutarhakatu 40, toimii nykyisin polkupyöräliike ja -korjaamo Antin Pyörä. Talvisodan ensimmäisenä pommituspäivänä kaksikerroksisen puutalon kylkeen osui tulipalon aiheuttanut pommi.

Yläkerrassa nukkumassa ollut asukas sai kovakouraisen herätyksen.

– Meillä on semmoinen perinnetieto, kun se pommi putosi tähän, ylhäällä asui nainen. Lattia ja katto romahtivat. Asukas putosi alakertaan, mutta hän selvisi hengissä hetekan ansiosta, kertoo Matti Hätinen Antin Pyörä Oy:stä.

Arkistokuva puutaloa sammutetaan
Joulukuun aikana oli ollut monia ilmahälytyksiä, mutta nyt oli tosi kysymyksessä, kun Puutarhakatu 40 syttyi palamaan.Turun museokeskus / Yrjö Paldàn

Rautasänky pelasti naisen, mutta yhtä hyvää tuuria ei toista kertaa ollut.

Pyöräkaupan yksi asiakas on kertonut, että rouva oli sittemmin loukannut itsensä lievästi ja menehtynyt.

– Hän oli kahvipakettia hakenut keittiöstä ylähyllyltä ja tullut tuolilta alas, taittanut nilkkansa eikä selvinnyt enää sairaalasta kotiin.

Turkulaiset tiukilla rintamalla ja kodeissa

Samana päivänä, kun kotirintamalla Turussa pommitukset alkoivat, Karjalankannaksella Summassa käytiin kiivaimpia taisteluja. Turun seudun miehet olivat tekemässä Summan ihmettä pysäyttämällä puna-armeijan panssareiden vyöryn.

Viimeistään nyt sota muuttui todeksi siviileillekin, kun ensimmäiset kodit tuhoutuivat.

Miehiä katolla tähysrtelemässä taivaalle
Yli lentäviä pommikoneita seurattiin uteliaana, välillä suojautuminen unohtui.Turun museokeskus / Johan Ponkamo

Turussa on runsaasti muistoja ja kertojia pommitusten ajalta. Eikä se ole ihme, koska pommituksia oli paljon. Koko talvisodan aikana Turkua pommitettiin 60 kertaa (siirryt toiseen palveluun). Vain Viipurissa puna-armeijan koneet kylvivät tuhoa vilkkaammin.

Jouluviikolla tuli ensimmäiset uhrit, kun kuusi telakan työmiestä uteliaisuuttaan tuli liian aikaisin ulos pommisuojasta.

Joulupäivänä Turun linna “sai siipeensä”, kun siihen osui. Ilmahälytykset ajoivat ihmiset suojiin myös tapaninpäivänä.

Pelotti niin, etteivät jalat kantaneet

Ketri Lehdon perhe asui Vasaramäessä Hippoksentiellä.

– Kyllä minulla on pommituksista hyvin ikävät muistot, vaikka olin niiden alkaessa vain kolmevuotias. Se oli niin järkyttävää, että se koskettaa vieläkin.

Hälytyksen aikana otettiin äkkiä jotakin päälle, ja sitten lähdettiin juoksemaan kotoa tien yli.

– Toisella puolella rinteessä oli seurakuntatalo ja sen alapuolella oli syvälle kaivettu vanha viinikellari. Sinne mentiin.

Ketri itse ei tosin juossut sinne, koska jalat menivät pelosta veteliksi.

– Minulta meni aina jalat alta pois, minut piti kantaa turvaan.

Katri ja Liisa
Ketri Lehto ja Liisa Kilpi (istumassa) muistavat millaista oli elää pommitusten pelossa.Jari Hakkarainen / Yle

Kellariin mahtui Ketrin muistin mukaan kolmisenkymmentä henkeä. Lapsia siellä oli paljon.

– Lähekkäin oltiin, että pysyttiin lämpiminä.

Sota kosketti perhettä muutenkin, Ketrin veli oli rintamalla.

– Kun hän oli lomalla, niin ei hän minnekään suojaan lähtenyt hälytysten aikana. Hän jäi nukkumaan ja sanoi, että ei ne pommit tähän tule. Ne tähtäävät keskustaan.

Hälytyksiä tuli usein, yhteensä 126 kertaa. Pommituksia oli kaikkiaan 29 vuorokauden aikana. Kevätpuolella alkoivat myös öiset pommitukset. Turkuun pudotettiin talvisodan aikana arviolta yhteensä 4 400 pommia.

– Se oli aina pelottavaa ja lapsia vahdittiin kovin, ettei saanut mihinkään kauas mennä, Ketri Lehto muistelee.

Satama oli päämaali

Turku oli vilkkaiden pommitusten kohteena etenkin sataman takia. Ankarina talvina Turun väylä oli Helsingin ja Viipuriin satamiin verrattuna helpompi pitää auki.

Tärkeä meritie maailmalta kulki Turun kautta rautateille.

Myös teollisuus, etenkin Crichton-Vulcanin telakka ja öljysatama olivat maaleina.

Arkistokuva upotettu höyrylaiva
Höyrylaiva Leo upposi laiturissa.Turun museokeskus / Yrjö Paldàn

Pommikoneet lähtivät liikkeelle yleensä Virosta Paldiskin sotilastukikohdasta. Ne lensivät Nauvon, Paraisten ja Kemiönsaaren suunnasta, mutta poikkeuksiakin oli – etenkin yöpommituksissa.

Turun ilmatorjuntaan ei riittänyt tarpeeksi armeijan kalustoa. Kaupungin suojaksi saatiin vuodenvaihteessa hävittäjäkoneita ja sodan loppuvaiheessa panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen.

Kaupungin, kuntien ja yksityisten lahjoitusten avulla hankittiin kevään 1940 aikana ilmatorjuntatykkejä Ruotsista. Yhdeksän alunperin Siamin valtion tilaamaa asetta saatiin neuvoteltua Turkuun, mutta niitä ei ehditty kunnolla saada käyttöön talvisodassa.

Kaupunkilaiset kykkivät kellareissa

Myös väestönsuojia oli Turussa vähän. Kuuvuorella asunut Liisa Kilpi muistelee, että yleensä mentiin talojen alustoihin pommeja pakoon.

Kuuvuorelta avautui hyvä näkymä yli kaupungin.

– Kerran istuin pöydän reunalla kotona ja näin, miten ryssän koneet tulivat kasarmialueen yli. Ne pistivät yhden pommin tulemaan sitten Kuuvuoren mäkeenkin.

Pommi osui Liisan kotitalon lähelle, erään talon päätyyn. Jyrähdys oli mahdottoman kova ja talo tärisi.

– Siinä oli yksi talo välissä, ettei se pommi tullut meidän pihalle. Onneksi siinä ei kukaan kuollut. Kaikki ne muistot on silmissä, mutta en osaa oikein paremmin tuoda sitä ulos, sanoo yli 90-vuotias Liisa Kilpi.

Turun linnan seutua pommitusten jälkeen
Turun linna sai osumia talvisodassa, mutta suuremmat tuhot tulivat jatkosodan alettua.Turun museokeskus / Yrjö Paldàn

Pommit vaurioittivat 656 rakennusta, joista 90 tuhoutui kokonaan.

Kaikkiaan talvisodan pommituksissa kuoli Turussa 52 ihmistä. Tuhoisin päivä oli 29. tammikuuta, jolloin pommikoneet yllättivät kaupungin keskustassa asioineet ihmiset.

Ilmahälytystä ei ehditty antaa ajoissa. Turun postitalon kohdalla Eerikinkadun puolella portti oli kiinni, eikä siitä päässyt postin pommisuojaan. Talon kulmilla sai surmansa 29 ihmistä. Muualla keskustassa seitsemän ihmistä.

Lue lisää:

Suomi joutui mukaan toiseen maailmansotaan 80 vuotta sitten – museo julkaisi ainutlaatuisia kuvia sotien ajalta

Pentti Poutanen muistaa talvisodan ensimmäisen päivän, pommit putosivat kotikylän liepeille, keväällä lähdettiin evakkoon: "Koko ajan sai pelätä, tuoko vieras kuolinuutisen"

Isotädin albumista löytyi talvisodan aikainen valokuva-aarre – katso kuvat pommikoneiden murjomasta Tampereesta