1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneonnettomuudet

Hälytysajossa kolaroinut poliisi syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen – ei saanut rangaistusta

Poliisiauto törmäsi risteyksessä kovaa vauhtia henkilöautoon, jossa olleet kaksi ihmistä loukkaantuivat.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Hälytysajossa kolarin ajanut poliisimies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa.

Oikeus ei kuitenkaan määrännyt miehelle rangaistusta.

Kyse oli tapahtumista Espoossa Kehä II:lla viime vuoden helmikuussa. Poliisipartio sai kiireellisen hälytystehtävän huoltoasemalle, jonka pihassa kaksi päihtynyttä miestä oli nousemassa autoon.

Partio lähti tehtävälle ääni- ja valomerkit päällä muuta liikennettä ohitellen.

Kolari sattui Kehä II:n ja Karapellontien risteyksessä. Poliisimies ajoi risteyksessä punaisia päin yli sadan kilometrin tuntivauhtia ja törmäsi oikealta tulleeseen henkilöautoon.

Sen jälkeen poliisiauto ajautui vielä vastaantulevien kaistalle ja osui kuorma-autoon. Syyttäjän mukaan henkilöautossa olleet kaksi ihmistä saivat muun muassa useita murtumia.

Henkilöauton kuljettaja ei nähnyt poliisiautoa

Syyttäjän mukaan poliisi syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, koska hän ei noudattanut erityistä varovaisuutta poiketessaan liikennesäännöistä, eikä sovittanut ajonopeuttaan sellaiseksi, että pystyi edelleen säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Poliisimies kiisti syytteen. Hän kertoi työskennelleensä poliisissa yli 20 vuotta ja ajaneensa hälytysajoa lähes joka päivä ilman yhtäkään kolaria.

Mies kertoi nähneensä henkilöauton risteyksessä. Hänen mukaansa se lähti kuitenkin valoista liikkeelle niin hitaasti, että hän luuli kuljettajan havainneen poliisiauton.

Toisen auton kuljettaja taasen kertoi, ettei ollut huomannut poliisiautoa ollenkaan.

Käräjäoikeuden mukaan poliisilla oli tilanteessa oikeus ylittää suurin sallittu nopeus sekä ajaa punaisia päin.

Poliisimies ei kuitenkaan noudattanut tarpeellista varovaisuutta risteysalueella, minkä takia oikeus tuomitsi hänet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeuden mukaan ottaen huomioon onnettomuuden olosuhteet ja kokonaistilanne miehen syyllisyys oli kuitenkin varsin vähäinen.

Lue myös:

Hälytysajossa ollut poliisiauto kolaroi vastaantulijan kanssa Espoossa – matkustaja loukkaantui vakavasti