1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa uransa käännepisteestä: "Kaikki on ollut seurausta siitä hurjasta hypystä, että lähdin kreikkalaisen maanpakolaisen matkaan"

Yhteistyö Mikis Theodorákisin kanssa oli taustalla myös, kun Saijonmaa teki suomalaisen tangon tutuksi ruotsalaisille.

Arja Saijonmaa uransa käännekohdasta: "Kaikki mitä olen tehnyt on seurausta siitä, että lähdin tämän kreikkalaisen maanpakolaisen matkaan"
Arja Saijonmaa uransa käännekohdasta: "Kaikki mitä olen tehnyt on seurausta siitä, että lähdin tämän kreikkalaisen maanpakolaisen matkaan"

Arja Saijonmaa oli 1970-luvun alussa täysillä mukana kultakauttaan elävässä Helsingin Ylioppilasteatterissa. Itse asiassa hän oli sillä hetkellä Ylioppilasteatterin johtajana. Marraskuussa 1970 tapahtui jotakin, joka leimasi Saijonmaan koko sen jälkeisen uran laulajana.

Yksi Kreikan merkittävimmistä nykysäveltäjistä, niin taide- kuin elokuvamusiikkia säveltänyt Mikis Theodorákis oli saapunut Suomeen kuuntelemaan Ylioppilasteatterin suomenkielisiä versioita lauluistaan.

Kesken konsertin Theodorákis nousi yllättäen lavalle, jossa Saijomaa esitti säveltäjän kappaletta.

– Se oli vähän pelottavaa, kun kaksimetrinen hahmo rupesi lähestymään. En ollut koskaan edes nähnyt häntä – ajattelin, että mitä täällä nyt tapahtuu. Me laulettiin siinä yhdessä hetken ajan, ja hän otti minulta mikrofonin ja sanoi, että Arja lähtee hänen kanssaan maailmanympärimatkalle.

Niin Arja lähtikin, mutta vasta seuraavana vuonna, kun oli saanut kiireisimmät Ylioppilasteatteriasiat hoidettua. Alkoi maailmankiertue, joka muutti Saijonmaan koko tulevan uran.

– Kaikki sanoivat minulle, että mene!

Saijonmaan mukaan Theodorákisin maailmankiertueelle lähteminen on ollut hänen elämänsä käännepiste.

– Kaikki mitä minun elämässäni on tapahtunut – enhän minä seisoisi Ruotsissa jossain Västervikin lavalla, jos en olisi lähtenyt Pariisin kautta Mikiksen matkaan. En olisi ikinä lähtenyt Ruotsiin, enkä muuallekaan ulkomaille. Kaikki on ollut seurausta siitä hurjasta hypystä, että lähdin kreikkalaisen maanpakolaisen matkaan.

Suomalaisen tangon lähettiläänä Ruotsissa

Arja Saijonmaan levyjä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja hän on ollut suosittu esiintyjä Ruotsista aina 1980-luvulta alkaen. Silloin hän tuli tunnetuksi muun muassa suomalaisen tangon maahantuojana. Siinäkin hankkeessa olivat taustalla kokemukset Theodorákisin kanssa.

– Heti kun kreikkalaiset menevät maailmalle, heti tiedetään että se on kreikkalaista musiikkia, ja he ovat ylpeitä siitä. Ajattelin, että mitä minä voisin viedä maailmalle. Silloin suomalainen tango ei ollut arvossaan. Mutta sitten suomenruotsalainen runoilija Lars Huldén sanoitti yhteen tilaisuuteen Kotkan ruusu -tangon ruotsiksi. Siitä tekstistä tuli kylmät väreet. Se teksti otti ytimen meistä suomalaisista.

Katso Arja Saijonmaan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa: