1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ahmojen metsästys

Ahman metsästykseen enintään kahdeksan poikkeuslupaa

Ahma aiheutti viime vuonna arviolta noin neljän miljoonan euron vahingot porotaloudelle.

Ahmojen metsästys
Eläimen jälkiä tunturissa
Ahman jälkiä tunturissaJari Liimatainen, Metsähallitus

Poronhoitoalueella voi metsästää enintään kahdeksan ahmaa poikkeusluvilla tänä metsästysvuotena. Asiasta päätti maa- ja metsätalousministeriö asetuksella, joka tuli voimaan torstaina. Poikkeuslupia on saanut myöntää enintään kahdeksan myös kolmena edellisenä vuonna.

– Valmistelua aikaistettiin aiemmista vuosista, jotta ahmojen metsästys voitaisiin toteuttaa ennen helmikuuta, jolloin ahmojen lisääntymisaika tavallisesti alkaa. Rajoitetun metsästyksen tavoitteena on mahdollistaa merkittäviä porovahinkoja aiheuttavien yksilöiden poistaminen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan asetus voitiin antaa toimitusministeristön toimikauden aikana, koska asetuksen antamisella oli kiire eikä sisältö ole olennaisesti poikennut vastaavilla asetuksilla säädetyistä. Asia varmistettiin oikeuskanslerin virastosta.

Ahma aiheuttaa miljoonien eurojen vahingot porotaloudelle

Ahman tappamia poroja ilmoitettiin toissa vuonna 3 050, mutta viime vuonna enää 2 445. Ahma aiheutti kuitenkin viime vuonnakin arviolta noin neljän miljoonan euron porovahingot. Se on enemmän kuin suden, karhun ja ilveksen poroille aiheuttamat vahingot yhteensä.

Voimassa olevassa ahman hoitosuunnitelmassa Suomi on jaettu kolmeen kannanhoitoalueeseen: pohjoinen ja itäinen poronhoitoalue, muu poronhoitoalue ja Metsä-Suomi. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan talvella 2018–2019 poronhoitoalueella liikkui 110–130 ahmaa ja muualla Suomessa 140–150. Yhteensä ahmoja oli Suomessa viime talvena arviolta 250–280.

Ahmat elävät pääosin pohjoisilla tunturialueilla ja itäisillä metsäalueilla. Metsähallituksen ja paliskuntien yhteisten erillislaskentojen perusteella Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntien alueilla arvioidaan liikkuvan yhteensä noin 40–60 ahmaa.