Superjulkkis ennen tekoja – Pääministeriä jännitti kävely Brysselin punaisella matolla, videolta näkee, että vastaanotto oli EU-huippukokouksessa innostunut

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa kansainvälisen ennakkojulkisuuden saattelemana.

Sanna Marin
Pääministeri Marin keräsi huomiota huippukokouksessa
Pääministeri Marin keräsi huomiota huippukokouksessa

BRYSSEL Ketä tahansa jännittäisi pääministeri Sanna Marinin (sd.) tilanteessa. Brysselin huippukokousrakennuksen saapumisalue on halli, jonka laidoilla odottavat sadat ja sadat toimittajat kameroineen ja mikrofoneineen milloin ketäkin saapuvaksi.

Kaikki tuntuivat odottavan torstaina Suomen tuoretta pääministeriä.

Sanna Marin asteli punaista mattoa vieno puna poskilla. Koskaan ei tiedä mitä kysytään. Mutta Marin oli prepattu etukäteen. Hänet ohjastettiin suoraan kansainvälisen median eteen.

– No niin tervehdys kaikki. Olen kovin innoissani siitä, että ole täällä, vaikka olen ollut virassa vasta muutaman päivän, sanoi Marin selkeällä englannin kielellä.

Huippukokousrakennushan on Marinille sinänsä tuttu. Hän johti liikenne- ja viestintäministerinä alansa ministerikokouksia samassa talossa, heinäkuun alussa alkaneella Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Mutta punainen matto on varattu ainoastaan jäsenmaiden päämiehille ja -naisille.

Marin kertoi lehdistölle, että hän on huolissaan ilmastosta.

– Meidän täytyy tehdä enemmän ja nopeammin, kyse on lastemme tulevaisuudesta, sanoi Marin.

Marinia onniteltiin pääministeriydestä, eivätkä toimittajat voineet olla tuomatta esille hänen nuorta ikäänsä. Marin on maailman nuorin virassa oleva pääministeri.

Mutta: toimittajia kiinnostavat kuitenkin lopulta asiat. Niin Mariniltakin kysyttiin, mitä hän ja naisjohtoinen hallitus tekee toisin Rinteen hallitukseen verrattuna.

– Meillä on tosiaan poliittinen kriisi, mutta haluamme pitää sen mahdollisimman lyhyenä. Me noudatammme samaa hallitusohjelmaa kuin edellinenkin, ja pyrimme antamaan kansalaisille sen mitä olemme luvanneet.

Siinä se oli, yksi ympäripyöreä vastaus ja eteenpäin.

Suojellaanko nuorta pääministeriä?

Suomalaismediaa oli varoitettu, että aikaa on vain muutamaan kysymykseen. Esiin nousi tietysti al-Hol. Pääministeriltä haluttiin tiedustella milloin hallitus tekee päätöksen leirin suomalaisista, lapsista ja naisista.

Pääministeri Sanna Marin keskusteli EU-huippukokouksessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.
Pääministeri Sanna Marin keskusteli EU-huippukokouksessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.Olivier Hoslet / EPA

Kysymystä ei koskaan saatu esitettyä loppuun, kun valtioneuvoston EU-asioista vastaava viestintäpäällikkö Anne Sjöholm puuttui tilanteeseen ja sanoi, että siitä ei saa kysyä vaan ainoastaan huippukokoukseen liittyvistä asioista.

Keskustelu al-Holista kävi samaan aikaan kuumana eduskunnassa ja on täysin normaalia, että pääministeriltä tentataan vastausta kotimaan asiaan, vaikka tämä olisi ulkomailla.

Sanna Marin oppi nopeasti, miten voi joutua lehdistön tulitukseen, oli sitten nuori, vanha, nainen, mies, kokenut tai kokematon. Koko Suomi-media kirjoitti sensuroinnista eikä niinkään siitä, miksi pääministeri yleensä Brysselissä on.

Antti Rinne kaatui Postin sotkuihin. Kaatuuko Marinin hallitus al-Hol-sotkuihin?

Marin pyysi anteeksi toimittajilta

Marinia on kuvattu lukuisissa lehtiartikkeleissa kunnianhimoiseksi asiapoliitikoksi.

Ensiesiintyminen johtajatasolla kuitenkin paljasti sen, että Marin ei ehkä vielä ole valmistautunut kaikkiin tilanteisiin. Tyytyminen viestintäpäällikön ohjaukseen mediatilanteessa, kun kysymys oli al-Holin leirin suomalaisista ja heidän kohtalostaan johti ensimmäisenä huippukokouspäivänä anteeksipyyntöön.

Marin joutuu vastaamaan tästä edespäin aina vaan kiperämpiin kysymyksiin. Jos kansainvälinen media olisi ymmärtänyt, mistä Suomessa keskustellaan, hekin olisivat kysyneet asiasta. Isis-taistelijoiden matkaan lähteneiden tulevaisuus ja kotiinpaluumahdollisuudet puhuttavat lukuisissa jäsenmaissa ja se on mitä poliittisin kysymys.

Marin: Puheenjohtajuus on onnistunut hyvin.

Pääministeri Sanna Marinin ensimmäinen huippukokous käytännössä päättää Suomen puheenjohtajuuden.

Marin tekee EU-johtajille selkoa päättyvästä puolivuotiskaudesta, vaikka hän on sitä johtanut vasta muutaman päivän. Se on protokollaa, mutta puheenjohtajuuskauden asiat ovat olleet vaikeita, ja niiden poliittinen setviminen jatkuu Kroatian ja vielä seuraavana tulevan Saksankin kaudella.

– Mielestäni Suomi on onnistunut puheenjohtajana tässä vaikeassa tilanteessa, sanoi Marin.

Positiivisuus kuuluu virkakuvaan, mutta tosiasiassa ne vaikeimmat asiat eli sopu ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ja niiden rahoittamisesta sekä neuvottelut monivuotisesta budjetista ovat täysin levällään.

EU-johtajat ottivat Marinin lämpimästi vastaan. Uteliaisuus on todennäköisesti yhtä korkealla kuin medialla, onhan Marin tuntematon uutuus pyöreän neuvottelupöydän ääressä. Mutta ehkä juuri uutuuden takia onnittelut jäivät kokoussalissa iloisiksi kädenpuristuksiksi. Poskisuudelmat tulevat kuvaan myöhemmin, kunhan on ensin tutustuttu paremmin.