Herätys: Konservatiivit saamassa murskavoiton Britanniassa, kansanedustajat haluavat lisää erityisluokkia, uskonnottomuus hämmentää yhä monia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Äänestyspaikka Lontoossa.
Tältä näytti äänestyspaikalla Lontoossa.Chine Nouvelle / AOP

Britannian konservatiiveille tulossa ennustettu murskavoitto

Britannian konservatiivit ovat saamassa murskavoiton eilen torstaina käydyissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa: ovensuukyselyiden mukaan puolue on saamassa 368 paikkaa parlamentin alahuoneeseen. Puolue olisi kasvattamassa paikkamääräänsä 50 kansanedustajalla. Työväenpuolue kokee ovensuukyselyiden mukaan rökäletappion. Yle seuraa tuloslaskentaa hetki hetkellä täällä.

Ylen kysely: Kansanedustajat haluavat erityisluokat takaisin kouluihin

Tokaluokkalainen Otso Vettenranta ja luokkatoverit.
Otso Vettenranta käy turkulaista Mikaelin koulua, joka on yksi Suomen harvoista erityiskouluista.Samuli Holopainen / Yle

Selkeä enemmistö kansanedustajista haluaa peruskouluihin lisää erityisluokkia, selviää Ylen kyselystä. Koulut ovat menneet viime vuosina suuntaan, jossa erityistä tukea tarvitsevat lapset opiskelevat yhä useammin yhdessä muiden kanssa yleisopetuksen luokissa. Erityiskouluja ja -luokkia on vähennetty. Nyt pyörää pitäisi kansanedustajien mielestä kääntää takaisin.

EU tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2050

Eurooppaneuvoston kokous Brysselissä.
Puolan poikkeusluvan takia hiilineutraaliasiaan pitää palata uudelleen ensi kesän kokouksissa.Yves Herman / EPA

EU-maiden johtajat ovat sopineet, että unionista tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Maiden tavoittelema täysi yksimielisyys jäi kuitenkin toistaiseksi saavuttamatta, sillä Puola ei ollut tavoitteen takana, vaan haluaa edetä omaa tahtiaan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuitenkin tulkitsi, että EU on päässyt sopuun yhteisestä tavoitteesta.

Lähteet: Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa sopu

Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa lokakuussa.AOP

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa, kertovat useat eri uutistoimistot. Sopimus odottaa vielä vahvistusta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta. Erään Reutersin lähteen mukaan Trump on jo allekirjoittanut sopimuksen. Valkoisen talon odotetaan antavan tarkempia tietoja asiasta pian. USA:n ja Kiinan kauppasota on kestänyt lähes puolitoista vuotta

Uskosta luopunut perheenisä tahtoo suojella lapsiaan uskonnolta

Lauri Ojala pelaa lastensa kanssa lautapeliä.
Lauri Ojala paini uskonkysymysten kanssa 15 vuotta ennen kuin päätyi ateismiin. Esa Huuhko / Yle

Syvästi uskonnollisen kasvatuksen saaneesta Lauri Ojasesta tuli aikuistuessaan ateisti. Nyt hän haluaa suojella lapsiaan uskonnolta ja puolustaa kiivaasti oikeutta olla osallistumatta uskonnollisiin tilaisuuksiin. Suomessa vasta opetellaan ymmärtämään kristinuskosta poikkeavia maailmankatsomuksia, sanovat tutkijat.

Pilviä ja sateita perjantaihin

Perjantai-iltapäivän sää.
Seija Paasonen / Yle

Sää on perjantaina enimmäkseen pilvinen, ja vähäisiä sateita tulee siellä täällä. Sateet tulevat etelässä vetenä, maan keskivaiheilla räntänä tai lumena ja pohjoisessa lumena tai jäätävänä tihkuna. Samaa on odotettavissa myös lauantaina.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.