1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Britannian lopullinen vaalitulos on selvillä, konservatiiveille murskavoitto – Johnson korosti puheessaan brexit-sotkusta toipumista

Konservatiivit saivat 48 lisäpaikkaa, työväenpuolue menetti 59 edustajaa.

Britannia
Boris Johnson korostaa brexit-sotkusta toipumista
Boris Johnson korostaa brexit-sotkusta toipumista
  • Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on saanut murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa.
  • Konservatiivit ovat saaneet 365 paikkaa. Parlamentin alahuoneessa on 650 paikkaa.
  • Työväenpuolue on saanut 203 paikkaa.
  • Boris Johnson lupasi voitonpuheessaan, että Britannia eroaa EU:sta 31. tammikuuta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

.

Marin: Vahva mandaatti konservatiiveille

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi yöllä ovensuukyselyiden perusteella, että vaalitulos tarkoittanee sitä, että Britannian EU-ero toteutuu.

– Näyttäisi, että konservatiivit ovat saamassa erittäin vahvan mandaatin, Marin sanoi Brysselissä EU-huippukokouksen yhteydessä.

Pääministeri Boris Johnson kävi äänestämässä Dilyn-koiransa kanssa Lontoossa.
Pääministeri Boris Johnson kävi äänestämässä Dilyn-koiransa kanssa Lontoossa.Daniel Leal-Olivas / AFP

Marinin mukaan EU:ssa jäädään nyt odottamaan Britannialta tietoa siitä, miten maa aikoo EU-eron suhteen edetä.

Britannian eropäivää on lykätty tammikuun loppuun. Jos erosopimus saadaan siihen mennessä voimaan, ero toteutuu siirtymäajan kautta, joka kestää vuoden 2020 loppuun. Siirtymäajan kuluessa on tarkoitus neuvotella vapaakauppasopimus EU:n ja Britannian välille.

– Se on kiistatta hyvin lyhyt aika, sanoi eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Huippukokouksessa istuneet EU-maiden johtajat kommentoivat tuoreeltaan ovensuukyselyiden ennustetta Brysselissä. Johtajat olivat helpottuneita siitä, että Britannian EU-eroon saataisiin viimein ratkaisu vaalituloksen myötä.

– Jos ovensuukyselyiden tulos vahvistuu, tarjoaa se selvän enemmistön. Sellainen Britanniasta on puuttunut viime vuosina, sanoi Ranskan eurooppaministeri Amélie de Montchalin.

– Tulos tarkoittaa, että jatkamme eron toteuttamista. Meillä on nyt 11 kuukautta aikaa tehdä sopimus. Se on hyvin lyhyt aika, toisti Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

EU-johtajien brexit-lausunnosta on jo valmis luonnos, joka voidaan vahvistaa huippukokouksen päätteeksi perjantaina. AFP:n mukaan lausunnossa toistetaan, että maat tukevat EU:n ja Britannian jo aiemmin neuvottelemaa erosopimusta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli samaa mieltä ja lupasi, että Brysselissä tullaan tekemään nopeasti luonnos vapaakauppasopimuksesta. Perjantaina huippukokouksessa keskustellaan mandaatista, joka komissiolle myönnettäisiin vapaakauppasopimuksesta neuvottelemista varten.

Lue myös:

Yle seuraa Britannian vaalipäivää – äänestää voi autokaupassa ja pesulassa, monilla äänestyspaikoilla jonoja ja eläimiä koirista hevosiin

Haalea vasemmistopoliitikko vai räiskyvä brexit-jyrä? Katso miten brittivaaleissa taistelevat puoluejohtajat Corbyn ja Johnson eroavat toisistaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi