Uutistoimistot: Yhdysvallat ja Kiina päässeet alustavaan sopuun kauppasodassa – Kiina on kommentoinut sopua niukasti

Valkoisen talon odotetaan antavan tarkempia tietoja asiasta. Kiina kommentoi sopua niukasti.

kauppasodat
Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat aloittivat kauppaneuvotteluissa uuden kierroksen Washingtonissa torstaina.
Yhdysvallat ja Kiina ovat pääsemässä sopuun kauppaneuvotteluissa.AOP

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa, kertovat useat eri uutistoimistot.

Reuters perustaa tietonsa nimettömään lähteeseen, joka on seurannut neuvotteluja läheltä. Myös uutistoimisto Bloomberg kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että niin sanottu ensimmäisen vaiheen sopimus olisi syntynyt kauppaneuvotteluissa.

AP:lle asian vahvistaa Yhdysvaltain kauppakamarin edustaja Myron Brilliant, joka on keskustellut molempien osapuolien kanssa.

– Olemme lähellä sopimusta, Brilliant sanoo.

Kiina on kommentoinut sopua niukasti, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, onko sopu pitävä.

Kiinan ulkoministerö totesi perjantaina, että se on sitoutunut maita hiertävien asioiden selvittämiseen. Ulkoministeriö on kuitenkin korostanut, että sovun on oltava molempia osapuolia hyödyttävä.

Joustoja tulleihin ja vapaampia markkinoita

Brilliantin mukaan Yhdysvallat on suostunut vetäytymään uusista tuontitulleista, joiden oli määrä astua voimaan sunnuntaina. Sen lisäksi Yhdysvallat joustaa olemassa olevista tulleista.

Vastavuoroisesti Kiina ostaisi sopimuksen mukaan enemmän yhdysvaltalaisia maataloustuotteita sekä vapauttaisi markkinoitaan yhdysvaltalaisille yrityksille. Myös tekijänoikeuksien suojaa tulisi tiukentaa.

Kiina on uhannut vastaavansa uusilla tulleilla yhdysvaltalaisia tuotteita kohtaan, jos Yhdysvaltojen suunnittelemat tuontitullit tulisivat sunnuntaina voimaan.

Sopimus odottaa vielä vahvistusta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta. Erään Reutersin lähteen mukaan Trump on jo allekirjoittanut sopimuksen.

Valkoisen talon odotetaan antavan tarkempia tietoja asiasta pian. Trump tapasi kauppa-asioiden neuvonantajiaan juuri silloin, kun sovusta uutisoitiin.

Trump tviittasi jo aiemmin torstaina, että Kiinan kanssa ollaan hyvin lähellä pääsemässä sopimukseen. Myös Kiinan kauppaministeriön edustaja Gao Feng kertoi torstaina maiden neuvottelijoiden olleen tiiviissä yhteydenpidossa.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota on kestänyt lähes puolitoista vuotta. Uutinen valoi toivoa arvopaperimarkkinoilla ja piristi Yhdysvaltojen pörssit nousuun.

New Yorkin pörssin pääindekseistä S&P 500 -indeksi ja teknologiapainotteinen Nasdaq nousivat uusiin ennätyksiin. S&P 500 nousi noin prosentin, Nasdaq nousi 0,7 prosenttia. Myös teollisuusosakkeiden Dow Jones kallistui 0,8 prosenttia.

Lue lisää:

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluiden ensimmäinen päivä loppui toiveikkaissa merkeissä

Lähteet: Reuters, AFP, AP