Eurooppaministeri Britannian vaalituloksesta: Selkeä tuki brexitin toteuttamiselle, EU valmiina kaikkeen

Konservatiivien voitto lupaa selkiyttää Britannian poliittista asetelmaa, sanoo Tytti Tuppurainen.

Euroopan unioni
Tytti Tuppurainen
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on toiminut johtajana yleisten asioiden neuvostossa, jossa brexitiä on käsitelty syksyn ajan.Olivier Hoslet / EPA

BrysselSuomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) toivoo, että Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto tuo selkeyttä maan poliittiseen tilanteeseen.

– Näyttää siltä, että vaalitulos on hyvin selkeä. Konservatiivit ovat voittaneet vaalit, ja Britannia eroaa unionista, Tuppurainen sanoi Ylelle Brysselissä pian ovensuukyselyiden julkistamisen jälkeen.

Konservatiivien Boris Johnsonin johtama hallitus neuvotteli EU:n kanssa muutoksia Britannian erosopimukseen, jonka käsittely parlamentin alahuoneessa ehdittiin aloittaa ennen parlamenttivaaleja. Konservatiiveilla ei kuitenkaan ollut parlamentissa enemmistöä, jonka voimin se olisi voinut ajaa sopimuksen läpi sellaisenaan.

Selkeän vaalivoiton myötä puolue pystynee kuitenkin hyväksyttämään sopimuksen ennen tammikuun loppua, joka on EU-eron uusi määräaika.

Brexitiä on käsitelty pitkin syksyä yleisten asioiden neuvostossa, jossa Tuppurainen on johtanut puhetta Suomen puheenjohtajakauden takia.

– EU on valmistautunut kaikkeen. Tietysti toivomme, että hallittu ero voitaisiin toteuttaa, Tuppurainen sanoo.

Jos ero toteutuu tammikuun lopussa, siirtymäaika jatkuu vuoden 2020 loppuun. Tuppuraisen mukaan 11 kuukautta on "kiistatta hyvin lyhyt aika" neuvotella EU:n ja Britannian välille vapaakauppasopimus.

Lue lisää:

Britannian lopullinen vaalitulos on selvillä, konservatiiveille murskavoitto – Johnson korosti puheessaan brexit-sotkusta toipumista