1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU tähtää hiilineutraaliksi 2050 – Puola puhui itselleen poikkeuksen unionin ilmastotavoitteista

Puola aikoo edetä omaa tahtiaan. EU-maiden enemmistön tavoittelema yksimielisyys jäi toistaiseksi saavuttamatta.

Euroopan unioni
Eurooppaneuvoston kokous Brysselissä.
Ilmastotavoitteiden tiukentaminen on vaikea aihe EUn huippukokouksessa, osa itäisistä jäsenmaista vastustaa kunnianhimoisempia tavoitteita.Yves Herman / EPA

BrysselEU-maiden johtajat ovat sopineet, että unionista tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Myöhään yöhön venyneissä neuvotteluissa Puolaa ei kuitenkaan onnistuttu puhumaan yhteisen tavoitteen taakse, vaan maa sai poikkeuksen sen toimeenpanoon.

– Me saavutamme ilmastoneutraaliuden omassa tahdissamme, sanoi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki huippukokouksen jälkeen.

Puolan poikkeus tarkoittaa, että asiasta ei voitu tehdä yksimielistä päätöstä. Kysymykseen joudutaan palaamaan huipputasolla ensi vuoden kesäkuussa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuitenkin tulkitsi, että EU on päässyt sopuun yhteisestä tavoitteesta.

– Tavoite on yhteinen. Vuonna 2050 EU on ilmastoneutraali, Marin sanoi.

Ilmastoneutraalius tarkoittaa sitä, että EU ei päästä ilmakehään enempää kasvihuonekaasuja kuin hiilinielut pystyvät sieltä poistamaan. Puola ei ole halunnut sitoutua tavoitteeseen, sillä se tuottaa neljä viidesosaa energiastaan hiilellä, ja uusiutuviin energialähteisiin siirtyminen tulee sille kalliiksi.

Lue lisää:

Marin Brysselissä: EU-sopu ilmastotavoitteista on saavutettavissa