Hyppää sisältöön

Analyysi Lontoosta: Boris Johnsonin murskavoitto varmisti Britannian EU-eron toteutumisen – mutta syvensi kuilua Englannin ja Skotlannin välillä

Pääministeri Boris Johnson juhlii nyt – mutta joutuu pian taistelemaan pitääkseen maansa yhtenäisenä, arvioi toimittajamme Pasi Myöhänen Lontoosta.

Britannian EU-eron todennäköisyys on nyt entistä suurempi, mutta maa on edelleen jakautunut. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

LONTOO Boris Johnsonin uhkapeli toi pääministerille jättipotin, josta harva konservatiivi uskalsi edes uneksia.

Se on konservatiivien paras vaalitulos sitten Margaret Thatcherin 80-luvun kulta-aikojen.

Tie siihen, että Britannia eroaa EU:sta 31. tammikuuta Johnsonin sopimuksen mukaisesti on nyt raivattu vapaaksi esteistä.

Nyt valitut konservatiiviedustajat asettuvat todennäköisesti mukisematta vaalimenestyksellä asemansa varmistaneen johtajansa tueksi, kun EU-erosopimuksesta äänestetään. Pieni kapinointikaan ei Johnsonia enää heilauttaisi.

Johnsonin karisma puri brittikansaan

Britannian vaalit käytiin ennen kaikkea brexitin ympärillä, mutta kyse ei tietenkään ollut pelkästään EU-erosta.

Vaalitulokseen vaikutti myös karismaattisen Boris Johnsonin saamat sympatiapisteet. Ja toisaalta työväenpuoleen johtaja Jeremy Corbynia kohtaan tunnettu laaja vihamielisyys, jota Britannian vaikutusvaltainen oikeistolehdistö lietsoi kampanjan aikana entisestään.

Johnsonin viesti esimerkiksi poliisimäärän lisäämisestä saattoi purra brittiyleisöön paremmin kuin Jeremy Corbynin lupaukset suuremmasta julkisesta sektorista.

Suuren parlamenttienemmistönsä turvin Boris Johnsonilla on nyt valta muokata paitsi Britannian EU-eroa myös maan kotimaan politiikkaa haluamaansa suuntaan.

Yleisesti Johnsonin katsotaan olevan puhtaampi markkinaliberaali kuin esimerkiksi edeltäjä Theresa May, joka ainakin puheiden tasolla korosti yhteiskunnallisen tasa-arvon merkitystä.

Englannin ja Skotlannin välinen kuilu syveni

Britannian parlamenttivaalien toinen suuri voittaja oli Skotlannin kansallispuolue SNP. Skotlannin itsenäistymistä ajava puolue nappasi valtaosan Skotlannin edustajapaikoista, mikä tietää Boris Johnsonille vakavia ongelmia.

Skotlanti on nyt tilanteessa, jossa maa äänestää sosiaalidemokraattisen SNP:n murskavoittoon, mutta joutuu silti elämään entistä kovemman linjan oikeistolaisen konservatiivivallan alla.

Samalla Johnsonin parlamenttienemmistö varmistaa sen, että Skotlanti erotetaan EU:sta skottien enemmistön tahdon vastaisesti.

Skotlanti ja Englanti valitsivat jälleen eilen täysin erilaiset tiet, mikä johtaa hyvin todennäköisesti itsenäistymisen kannatuksen nousuun.

Boris Johnson on sanonut, että hän ei uutta itsenäistymisäänestystä Skotlannille anna. Skotlanti saattaa järjestää sellaisen ilman Westminsterin hellituksen hyväksyntää, joten Britannialla on edessä tuulisia aikoja.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle, Ilkka Kemppinen / Yle

Eron varmistuminen on vasta brexitin ensiaskel

Britannian EU-ero on nyt erittäin suurella todennäköisyydellä varmistunut, mutta se ei tarkoita sitä etteikö kysymys jatkaisi maan repimistä.

Mielipidemittausten mukaan hienoinen enemmistö brittikansasta kannattaa tätä nykyä EU-jäsenyyttä. Edelleen on päivänselvää, että suuri osa EU-erokampanjan lupauksista oli tyhjää täynnä.

Eilisten parlamenttivaalien jälkeen eropäätöstä on kuitenkin entistä vaikeampi kyseenalaistaa.

Konservatiivien viesti siitä, että puolueen päätavoite on laittaa EU-ero täytäntöön ei olisi voinut olla selvempi.

Brittikansa valitsi selvästi konservatiivit ja EU-eron voittajiksi.

Boris Johnsonin EU-erolinjan esteet on nyt raivattu, mutta brexit ei silti poistu päiväjärjestyksestä lähivuosina.

EU-eron voimaansaattaminen kesti vuosikausia, mutta tulevaisuuden EU-suhteiden määrittely kauppasopimuksineen on monin verroin monimutkaisempi urakka.

.
.