Hyppää sisältöön

Konservatiivit ottivat vaalivoiton Britanniassa, Boris Johnson: "Panen pisteen hölynpölylle" – Tämä tiedetään vaalituloksesta nyt

Johnson sanoi, että brexit tulee 31. tammikuuta mennessä. Työväenpuolue luhistui monilla perinteisillä tukialueillaan.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle, Ilkka Kemppinen / Yle

Britannian parlamenttivaaleissa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit ovat ottamassa murskavoiton ja saamassa vahvan mandaatin ajamalleen EU-erolle.

Puolue on jo nyt virallisesti vaalivoittaja varmistettuaan enemmistön paikoista. Äänten laskenta jatkuu edelleen.

Kun 650 paikasta 649 oli laskettu, konservatiivit olivat varmistaneet 364 paikkaa parlamentin alahuoneeseen. Tämä on peräti 47 paikan nousu verrattuna edellisvaaleihin.

Enemmistöön tarvittiin 326 paikkaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo onnitellut Johnsonia vaalivoitosta.

Vankka tuki Johnsonin brexitille

Vaalitulos antaa Johnsonille vahvan mandaatin jatkaa EU-eron ajamista.

Johnson sanoi aamulla, että vaalit poistavat toisen kansanäänestyksen uhan.

– Minä panen pisteen kaikelle tuolle hölynpölylle ja saamme brexitin tehtyä ajallaan tammikuun 31. päivään mennessä, ei jossia, ei muttia, ei ehkiä, Johnson sanoi.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. tammikuuta mennessä. Konservatiivit aikovat tuoda Johnsonin neuvotteleman EU-erosopimuksen jälleen parlamentin alahuoneen käsittelyyn vielä nyt joulukuussa.

Konservatiivien Boris Johnson sai brexit-suunnitelmilleen vahvan selkänojan Britannian parlamenttivaaleissa. Kuva: Will Oliver / EPA

Jos Britannia siis eroaa tammikuussa EU:sta, edessä ovat mutkikkaat kauppaneuvottelut EU:n ja Yhdysvaltain kanssa.

Nöyryyttävä tappio työväenpuolueelle

Opposition työväenpuolue on ääntenlaskun tässä vaiheessa varmistanut 203 paikkaa.

Puolue on menettämässä 59 paikkaa. Työväenpuolue kärsi nöyryyttävän tappion monilla aiemmin vankoilla tukialueillaan, niin sanottu punainen muuri murtui.

Pohjois-Englannissa, Midlandsin alueella ja Walesissa puolue menetti konservatiiveilla paikkoja alueilla, jotka tukivat EU-eroa vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Puolue hävisi ensi kertaa konservatiiveille Blyth Valleyn ja Bishop Aucklandin vaalipiireissä Pohjois-Englannissa.

Kuvaavaa on, että puolueen pitkäaikaisin parlamenttiedustaja Dennis Skinner menetti Bolsoverissa paikkansa konservatiiville.

Monet työväenpuolueen edustajat syyttivät tappiosta puoluejohtoa.

Puolueen johtaja Jeremy Corbyn on ilmoittanut, ettei aio viedä puoluettaan seuraaviin vaaleihin. Hän aikoo pysyä puolueen johtajana sen aikaa, kun puolue pohtii tilannetta.

Corbynin kautta on leimannut työväenpuolueen sisäinen eripura.

Skotlannin kansallispuolue vahvistaa asemiaan

Skotlannin kansallispuolue on jo varmistanut 48 paikkaa. Puolue onnistui ottamaan paikkoja niin konservatiiveilta, työväenpuoleelta kuin liberaalidemokraateiltakin. SNP käytännössä hallitsee Skotlantia.

Tämä voi merkitä, että Skotlannin itsenäistymispyrkimykset nousevat jälleen, varsinkin kun SNP on voimakkaasti vastustanut Britannian EU-eroa.

Seurauksena voi olla, että Skotlannissa järjestetään uusi kansanäänestys Britanniasta eroamisesta.

Vuoden 2014 kansanäänestyksessä ei-puoli voitti noin 55 prosentin ääniosuudella, kun taas itsenäistymistä kannatti noin 45 prosenttia äänestäjistä.

Liberaalidemokraateilla synkkä vaaliyö

EU-eroa vastustaneille liberaalidemokraateille vaalit eivät olleet erityisen menestyksekkäät. Puolue on tähän mennessä saanut 11 paikkaa.

Se on merkittävä tappio sikäli, että puolueen parlamenttiryhmä oli ennen vaaleja kasvanut loikkausten ansiosta 18 edustajan kokoiseksi.

Puolueen johtaja Jo Swinson sanoi vaalikampanjan aluksi tavoittelevansa pääministerin paikkaa. Swinson kuitenkin hävisi parlamenttipaikkansa Skotlannissa SNP:lle ja eroaa puolueen johdosta.

Puolue oli asettanut toiveensa siihen, että se onnistuisi houkuttelemaan taakseen brexitin vastustajien äänet kannastaan epäselvemmältä työväenpuolueelta ja brexitiä ajavilta konservatiiveilta.

Pohjois-Irlannissa nationalistit vahvistuivat

Pohjois-Irlannista nousee ensi kertaa Britannian parlamenttiin enemmän Irlannin yhteyttä hakevia nationalisteja kuin Britanniassa pysymistä kannattavia unionisteja.

Vasemmistolainen Sinn Féin piti paikkansa ja toinen irlantilaismielinen SDLP voitti kaksi paikkaa. Yhdessä ne ohittivat Demokraattisen unionistipuolueen, jonka paikkaluku laski kahdeksaan.

.
.