1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Pirkanmaalaisesta rukiista leivottu leipä on jälleen harvinaistumaan päin

Aurinkoisen kesän 2018 hyvä ruissato jäi yksittäiseksi huipuksi.

Pirkanmaa
Ruislimppu ja rukiinjyviä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Päivänpaiste tuo myös hyvän viljavuoden. Vanha viisaus näyttää pätevän etenkin rukiin kohdalla.

Vielä viime vuonna ruissato oli poikkeuksellisen hyvä koko maassa. Luonnonvarakeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) se oli paras jopa 30 vuoteen.

Jatkossa kotimaisesta ja myös pirkanmaalaisesta rukiista leivottu leipä harvinaistuu taas. Tänä syksynä rukiin kylvöala koko maassa väheni vuoden takaisesta yli kolmanneksen, ja putosi 24 000 hehtaariin.

Yksi syy lienee sadonkorjuun viivästyminen loppukesällä, mikä puolestaan lykkäsi syksyyn ajoittuvaa rukiin kylvöä.

Lisäksi kyse on aina myös tuottajan saamasta hinnasta, ja se on kääntynyt laskuun.

Pirkanmaa ei ole kaikkein vahvimpia rukiin viljelyalueita. Vuonna 2018 kylvettiin noin 2900 hehtaaria, mutta tänä syksynä enää 1500.

Luomurukiin viljely näyttää kuitenkin kiinnostavan, sitä kylvettiin tänä syksynä lähes neljännes koko rukiin kylvöalasta. Koko maan 5500 hehtaarin ala on suurin meillä tilastoitu.

Lue seuraavaksi