Hyppää sisältöön

Maustetyttöjen managerille taidepalkinto – Aki Roukalalla on monta rautaa tulessa

Roukala on kiitollinen siitä, että hänen puurtamisensa kulttuurin parissa on tuonut muillekin leipää pöytään.

Aki Roukalan koordinoimat tapahtumat saavat kehuja antikaupallisuudesta ja luontoyhteydestä. Roukala myöntää kuitenkin, että myös brändääminen sujuu häneltä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Maustetyttöjen managerina tunnettu Aki Roukala on saanut pohjoissuomalaisen kulttuuripalkinnon merkittävästä ja laaja-alaisesta työstään taiteen ja kulttuurin esiin nostajana.

Palkinnon Roukalalle myönsi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta. Kyseessä on 5 000 euron tunnustus, joka luovutettiin Roukalalle torstaina Oulussa.

– Ensimmäiseksi minulle tuli mieleen, että ilmeiseksi olen tullut vanhaksi, kun saan taidepalkintoja, Roukala vitsailee.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan mukaan mies on "todellinen power station".

– Kai nimitys tulee siitä, että teen asioita itsenäisesti, ilman suuria yrityksiä, Roukala pohtii.

Roukalalla on oma levy-yhtiö ja hän toimii useiden artistien managerina. Maustetyttöjen lisäksi hänen tallissaan ovat muun muassa Yona ja Mirel Wagner. Aki Roukala tunnetaan myös hailuotolaisen Kulttuuritalo Päiväkodin taiteellisena johtajana.

Lisäksi kulttuurialan monitoimimies on perustanut Hailuodossa jo lähes vuosikymmenen ajan järjestetyn Bättre Folk -festivaalin. Roukala on vienyt kulttuuritapahtumia myös Pyhälle ja Kuusamoon.

Kaikki alkoi valokuvauksesta

Taidealalle Aki Roukala päätyi valokuvauksen kautta.

– Sillä tämä luovan alan toiminta alkoi, olin Helsingissä valokuvaajana pitkään. Artisteja kuvaamalla olen tutustunut ihmisiin ja asiat ovat laajentuneet tapahtuman järjestämiseksi, levyjen julkaisemiseksi ja manageroinniksi.

Roukalan mukaan myös luonnonläheinen Bättre Folk -festivaali syntyi ikään kuin sivutuotteena valokuvagallerialle, jonka hän perusti Hailuotoon sinne muutettuaan.

Nyt saamaansa taidepalkintoa hän pitää suuressa arvossa ja merkittävänä myös yhteisöllisesti.

– Mahtavaa, että joku huomaa, mitä me olemme tehneet. Koen että tapahtumamme ja esimerkiksi Maustetytöt työllistää muitakin ihmisiä.

Taidepalkinnon rahat Aki Roukala aikoo käyttää sanojensa mukaan ehkä velkojen maksuun, lomamatkaan ei työteliäällä miehellä ole aikaa. Uusi projekti odottaa aivan nurkan takana, mutta siitä Roukala on vielä toistaiseksi vaitelias.

.
.