Katri Kulmuni äänestytti somessa al-Holin leirin suomalaisten kohtalosta – julkaisu ehti suututtaa ihmisoikeusjärjestön, Kulmuni poisti postauksen ja pyysi anteeksi

Kulmuni julkaisi tänä aamuna kaksi tviittiä, joista ensimmäisessä hän kertoi poistaneensa äänestyksen ja toisessa pyysi anteeksi.

al-Holin leiri
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni Keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä 12. joulukuuta
Kulmuni median edessä keskiviikkona eduskunnassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on poistanut Instagramista eilisiltaisen kyselynsä ja pyytänyt sitä anteeksi. Siinä sai äänestää, pitäisikö Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä tuoda Suomeen vain lapset vaiko lapset ja äidit.

Kulmuni kertoi tänä aamuna Twitterissä poistaneensa äänestyksen. Hän ei silloin pyytänyt anteeksi kyselyn luomista, mutta sanoi, että se herätti pahennusta ja tapa oli epäonnistunut. Samalla hän korosti kansalaiskeskustelun tärkeyttä.

Tviitin perässä on pitkä ketju kommentteja, joissa enimmäkseen tuomitaan äänestys.

Myöhemmin aamupäivällä Kulmuni tviittasi uudelleen ja pyysi anteeksi Instagram-äänestystä.

Kulmunin oma kanta al-Holin leirin suomalaisiin on se, että lapsia pitäisi auttaa, äitejä ei.

"Onko seuraavana luvassa julkiset hirttäjäiset?"

Kulmunin instakysely suututti muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin, jonka Euroopan-viestintäjohtaja Andrew Stroehlein kuvasi tviitissään sitä kauheaksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Stroehleinin mukaan valtion tulisi kunnioittaa kansalaistensa oikeuksia kaikissa tilanteissa eikä laittaa ihmisten kohtaloita sosiaalisen median armoille.

Hän jatkoi ihmettelemällä, onko seuraavana luvassa julkiset hirttäjäiset stadionin hurraajien äänenvoimakkuuden mukaan.

– Perustavaa laatua olevia ihmisoikeuksia ei voida ratkaista äänestämällä, Stroehlein sanoo sähköpostitse Ylelle.

Stroehleinin mielestä eurooppalaisilla hallituksilla ja myös Suomen hallituksella on velvollisuus palauttaa kansalaisensa kotimaahansa. Hänen mukaansa leirien olosuhteet ovat vaikeat ja enemmän kuin kaksi kolmasosaa leirien asukkaista on lapsia, jotka eivät ole siellä omasta valinnastaan.

– Al-Holin leirillä kuoli joulukuun 2018 ja joulukuun 2019 välillä 340 lasta. Useimmat sairauksiin, jotka voitaisiin estää, kuten aliravitsemukseen, muistuttaa Stroehlein.

Hän pitää nykyistä keskustelua turvallisuudesta omituisena.

– Kieltäytyminen vastaanottamasta omia kansalaisiaan leireiltä voi johtaa siihen, että leireillä olevat päätyvät Eurooppaan omia teitään ja uhkaavat turvallisuuttamme täällä. Varmasti on turvallisempaa tuoda heidät kotimaahansa, saattaa heidät tarvittaessa oikeuteen rikoksistaan ja tuomita eikä päästää heitä kuljeskelemaan vapaasti, Stroehlein sanoo.

Twitterissä on myös kyselty, onko Instagram-äänestys paras mahdollinen keino kartoittaa mielipiteitä. Asiaa ihmettelee muun muassa viestintäsuunnittelija Daniel Helander. Tviitin kautta pääsee näkemään myös kuvakaappaukset alkuperäisestä Instagram-postauksesta.

Lue myös:

Poliisiylijohtaja Kolehmainen al-Hol-jupakasta: "En ole valehdellut, poliisilla ei ole suunnitelmaa hakea ihmisiä Syyriasta"

Yle seurasi: Al-Hol nousi odotetusti kyselytunnin ykkösaiheeksi – SDP ja keskusta tukevat poliittisen linjauksen tekemistä

Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu