1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkka ja työsuhde-edut

Palkkasumma kasvoi, mutta tahti hidastui viime vuodesta

Hitainta kasvu oli rakentamisen toimialalla, nopeinta yksityisen sektorin terveys- ja sosiaalipalveluissa.

Palkka ja työsuhde-edut
Rakennusmies liukuportaissa.
Palkkasumman kasvu oli hitainta rakentamisen toimialalla.Henrietta Hassinen / Yle

Palkkasumma kasvoi elo–syyskuussa selvää 3,2 prosentin vauhtia viime vuoden vastaavasta. Silti kasvuvauhti jäi vuoden 2018 lukemista 1,2 prosenttiyksikköä.

Rajuinta kasvuvauhdin hidastuminen oli rakentamisessa. Vuosi sitten elo–syyskuussa rakentamisen palkkasumma kasvoi 6,4 prosenttia edellisvuodesta, nyt vain 1,1 prosenttia viime vuodesta, selviää Tilastokeskuksen luvuista (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuoden lukemia kovempaa kasvu oli yksityisissä terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa, plussaa 6,2 prosenttia, rahoitustoiminnassa, plussaa 3,7 prosenttia, ja yksityisen koulutuksen puolella, plussaa 2,2 prosenttia.

Vuosi sitten näiden alojen kasvuluvut olivat 5,2, 2,5 ja 1,9 prosenttia.

Kun koko talouden palkkasummat ynnätään yhteen, havaitaan yksityisen sektorin peitonneen julkisen sektorin selvästi. Yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi elo–syyskuussa 3,7 prosenttia, kun julkiselle sektorilla kasvu jäi 2,7 prosenttiin.

Palkkasummaan lasketaan työntekijöille maksettavien bruttopalkkojen määrä. Optioita luvuissa ei ole. Summaan vaikuttaa työllisyyden ja ansiotasojen muutokset.

Lue seuraavaksi