Britannian brexit-tuska ei ole lähelläkään loppuaan, vaan nyt alkaa todellinen vääntö – nämä asiat kiusaavat Boris Johnsonia seuraavaksi

Britannian ero EU:sta aloittaa ennennäkemättömän neuvottelukierroksen, jonka lopputuloksesta ei ole mitään varmuutta.

Brexit
Brexit on jo vuosia ollut kuuma puheenaihe Britanniassa eikä loppua ole näkyvissä. Lontoo, syyskuu 2019.
Brexit on jo vuosia ollut kuuma puheenaihe Britanniassa eikä loppua ole näkyvissä. Lontoo, syyskuu 2019.Andy Rain / EPA

Se joka luulee, että väittely brexitistä on vihdoin ohi, erehtyy pahasti. Nyt se vasta alkaa.

Listasimme, mitä on odotettavissa seuraavan vuoden aikana, kun Britannia lähtee Euroopan unionista.

Britannialla on EU:n kanssa solmitun sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan aikaa vuoden 2020 tammikuun 31. päivään asti erota Euroopan unionista. Pääministeri Boris Johnson on vakuuttanut, että näin myös tulee tapahtumaan.

Neuvottelusuma edessä

Lokakuussa 2019 solmittu erosopimus ei määritellyt millään tavalla unionin ja Britannian tulevia suhteita. Neuvottelut voivat siis alkaa vasta sitten, kun Britannia todella on eronnut unionista eli näillä näkymin ensi kuun lopulla.

Sen jälkeen alkaa siirtymäkausi, joka kestää lähes vuoden eli vuoden 2020 loppuun asti. Pääministeri Johnson on ilmoittanut, että hän ei sen jälkeen missään tapauksessa tule käyttämään tarjolla olevaa vuoden tai kahden vuoden lisäaikaa.

Kauppa kiinnostaa, tulliliitto ei

Britannian kannalta tärkein kysymys on kauppasopimus. Saarivaltio haluaa, että sen kotimaiset tavarat ja palvelut saisivat jatkossakin mahdollisimman hyvän kohtelun EU-alueella.

Vaalit voittaneet konservatiivit ovat kuitenkin myös tehneet selväksi, että brittien on lähdettävä sekä tulliliitosta että unionin sisämarkkinoilta. Britannia haluaa pitää myös lainopilliset asiat omissa käsissään ja on siksi eroamassa myös Euroopan unionin tuomioistuimen jäsenyydestä.

Aikapula uhkaa

Viralliset neuvottelut EU:n ja Britannian uudesta suhteesta pääsevät todennäköisesti alkamaan vasta maaliskuussa. Vaikean asian tekee entistä monimutkaisemmaksi se, että neuvottelutulokset vaativat unionin jokaisen jäsenvaltion hyväksynnän.

Takaraja näille neuvotteluille on kesäkuun viimeinen päivä. Silloin nimien on oltava paperissa tai edestä löytyvät uudet ongelmat.

Jos Lontoo ja Bryssel eivät ole löytäneet toisiaan heti juhannuksen jälkeen, ja jos Johnsonin sana pitää, Britannia eroaa unionista ilman tullisopimusta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) nostaa esille neuvottelujen käytännön ongelmat: EU ei ole koskaan joutunut neuvottelemaan näin monimutkaista ja laajaa sopimusta näin lyhyessä ajassa.

On siis hyvinkin mahdollista, että sana brexit on vilkkaassa käytössä vielä vuonna 2022.

Lue myös:

Analyysi Lontoosta: Boris Johnsonin murskavoitto varmisti Britannian EU-eron toteutumisen – mutta syvensi kuilua Englannin ja Skotlannin välillä

Britannian vaalit: Konservatiivit suurvoittoon, ero EU:sta toteumassa tammikuun lopussa – Lue 100 ja 300 sanan tiivistelmä