Pysäköinti, koirarotujen jalostus ja peniskakut kuohuttavat Facebook-ryhmissä – jokaisella on omat tabunsa

Kysyimme koira-, leivonta-, puskaradio- sekä faniryhmästä, mikä moderaattoreita työllistää.

keskustelu
Piirroskuva, jossa nainen käyttää tietokonetta, josta pulppuaa hymiöitä.
Erityisen tulenherkkiä aiheita ovat politiikka ja paikalliseen päätöksentekoon, kuten koulujen lakkauttamisiin liittyvät keskustelut.Stina Tuominen / Yle

Kun Facebookin keskusteluryhmässä keskustelu kärjistyy, esittää joku nopeasti kysymyksen: “Onko yp paikalla?”

Facebook-ryhmien moderaattorit joutuvat ratkomaan riitatilanteita. Tampereen yliopiston tutkija Paula Haaran mukaan sosiaalinen media yllyttää provokatiiviseen keskusteluun.

– Sosiaalisessa mediassa mielipiteet sanotaan helposti kärjekkäästi ja keskusteluissa usein halutaan reaktioita, aggressiivista vihapuhetta tutkinut Haarakertoo.

Osansa vihasta saavat myös ryhmien moderaattorit. Osa on joutunut tekemään rikosilmoituksia heitä herjaavista ja uhkaavista kirjoitteluista.

Haaran mukaan ihmiset tulistuvat herkemmin sosiaalisessa mediassa kuin normaalissa elämässä. Verkossa ihminen elää informaatiotulvan keskellä ja saa ärsykkeitä.

– Kun joku asia herättää meissä tunteen, niin me reagoidaan heti samalla hetkellä, Haara kertoo.

Mistä sitten ihmiset erityisesti tulistuvat? Kysyimme tätä neljän eri Facebook-ryhmän moderaattorilta ja ylläpitäjältä.

Keväiset koirankakat puhuttavat myös koiraryhmiä

Lemmikit ovat monesti omistajilleen yhtä tärkeitä kuin lapset. Tunteet esimerkiksi kasvatustavoista käyvät kuumana. Koirat-ryhmän ylläpitäjä Suvi Heinon mukaan ryhmässä puututaan päivittäin keskusteluun, mutta isommat riidat ovat harvinaisempia.

– Nämä ovat tapauksia, joissa kaksi ihmistä kommentoi räväkämmin. Tähän taas puuttuu joku, joka ymmärtää keskustelun olevan riita. Hän tägäilee kavereitaan ja soppa alkaa olla valmis, Heino kertoo.

Tunteet kuohuavat yleensä myöhään iltaisin tai yöaikaan, ja kommenttiketjut voivat kasvaa kymmeniin ja satoihin. Ketjujen läpikäyminen on työlästä.

Ylläpitäjien apuna ovat aktiiviset jäsenet, jotka ovat motivoituneita ilmiantamaan keskustelijoita. Tästä syystä Heino ei koe ryhmien ylläpitämistä työlääksi.

50 000 jäsenen Koirat-ryhmässä on selkeät säännöt. Jäsen poistetaan ryhmästä, mikäli suun soittaminen jatkuu ylläpitäjän muistutuksesta huolimatta. Myös toisten haukkumista, henkilökohtaisuuksiin menemistä tai muita ylilyöntejä ei sallita. Heinon mukaan tärkeää on tehdä selväksi moderaattoreiden työ.

– Me muistutetaan että selaamme ketjua, mykistämme jäseniä joiden tunteet kuumenevat liikaa eikä sääntöjen muistuttaminen tehoa.

Kuohuttavia aiheita Koirat-ryhmässä
Merja Siirilä / Yle

– Tottakai vähän neutraalimpiakin aloituksia tulee: söpöjä pentukuvia, piirustuksia, instagram-ketjuja ja positiivisia kohtaamisia lenkillä, Heino kertoo.

Parkkeeraus, maahanmuutto ja kauppaelämä

Kaupunkiryhmissä keskustelijoita yhdistää pelkästään yhteys paikkakuntaan. Täten mielipiteitä ja yhteenkohtamisia riittää.

Seinäjoen avoimen puskaradion moderaattori Riikka-Johanna Pohjolan mukaan moderoitavaa eli keskusteluun puuttumista tapahtuu vähemmän ja vähemmän. Vajaa viisi vuotta sitten tilanne oli toinen. Turvapaikanhakijakriisin myötä keskusteluun täytyi puuttua useitakin kertoja päivässä.

– Välillä saattaa mennä viikkokin, että ei tarvitse tehdä muuta kuin hyväksyä jäseniä. Mutta välillä tulee sellaisia aiheita, joiden käsittelyyn menee todella pitkään, Pohjola kertoo.

Vuonna 2016 perustettu ryhmä koostuu pääasiassa 20–25-vuotiaista kaupunkilaisista naisista. Äänekkäämpiä keskustelijoita ovat kuitenkin miehet.

Seinäjoen avoimessa Puskaradiossa on lain noudattamisen lisäksi yksi tiukka sääntö: puheenaiheiden täytyy liittyä Seinäjokeen.

– Jos vastaanottokeskuksista puhutaan, niin sen täytyy olla Seinäjoen vastaanottokeskukseen liittyvää. Emme pyri olemaan koko Suomen puskaradio, Pohjola kertoo.

Kuohuttavia aiheita Avoin Puskaradio Seinäjoki-ryhmässä
Merja Siirilä / Yle

Peniskakut, hinnoittelu ja Halloween

Mikäli ylläpitäjiä on uskominen, on Leivotaan! -ryhmä hyvin sopuisa. Yli 50 000 hengen ryhmän keskustelusäännöissä kehotetaan olemaan ystävällinen ja kielletään vihapuhe. Myös markkinointi, roskaposti ja epäolennaiset linkit ovat kiellettyjä.

Ryhmän ylläpitäjä Susanna Korpela uskoo, että ryhmän rauhallisuus on pitkäaikaisten jäsenten ansiota.

– He ilmiantavat, jos kommentointi ei ole mukavaa toista kohtaa. Keskustelu ryhmässä ei vaadi jatkuvaa valvontaa ylläpitäjiltä.

Tästä huolimatta täytekakuistakin saa riidan aikaiseksi, ja tietyt aiheet herättävät keskustelijoiden kielenkannat. Vuonna 2012 perustetun ryhmän jäsenistä reilu 97 prosenttia on naisia.

Korpela osallistuu aktiivisesti moderaattoreiden ja ylläpitäjien koulutuksiin ja tapaamisiin vertaistuen saamiseksi.

Kuohuttavia aiheita Leivotaan-ryhmässä
Merja Siirilä / Yle

Ihmisiltä kaivataan medialukutaitoa

Tutkija Paula Haaran mukaan on mahdotonta löytää aihetta, josta ei saataisi kiihkeää keskustelua. Erityisen tulenherkkiä aiheita ovat politiikka, paikalliseen päätöksentekoon, kuten koulujen lakkauttamisiin liittyvät keskustelut ja omaan identiteettiin liittyvät aiheet.

– Esimerkiksi ravitsemus on nykypäivänä syvälle ihmisen identiteettiin menevä aihe, Haara kertoo.

Syntyykö faniryhmissä riitoja, jos jäsenet fanittavat esimerkiksi samaa artistia? Olivia Lemmetty on Mikael Gabrielin musiikkiin keskittyneen ryhmän ylläpitäjä. 1300 jäsenen ryhmässä keskustelu on ylläpitäjän mukaan rauhallista ja asiallista.

– Ryhmässä jaetaan paljon kuvia artistista sekä yhteiskuvia hänen kanssaan. Ryhmässä myös esitetään toiveita keikkapaikoista ja myydään fanituotteita tai keikkalippuja.

Lemmetyn mukaan ylläpitäjän tehtävä koostuu lähinnä liittymispyyntöjen hyväksymisestä ja spam-viestien poistamisesta.

Säännöt ryhmässä ovat selkeät: keskustelun tulee olla asiallista ja liittyä Mikael Gabrieliin. Ryhmässä ei siis tule keskustella muista artisteista.

– Välillä kuitenkin jäsenet julkaisevat kuvan esimerkiksi jostain toisesta artistista tai omasta kissastaan, johon on puututtava, Lemmetty kertoo.

Paula Haaran vinkit moderaattoreille:

  1. Mieti millaista keskustelua haluat ryhmään. Jos haluat, että keskustelu on rakentavaa ja keskustelevaa, niin tue sitä. Päätä keskustelun tyyli.
  2. Tee moderaattorin työ näkyväksi ja ryhmän säännöt selkeiksi. Osallistu rohkeasti myös itse keskusteluun. Älä kuitenkaan odota keskustelulta liikoja.
  3. Älä kannusta ilkeyteen. Älä salli henkilökohtaisuuksiin menevää puhetta. Salli kuitenkin erilaiset mielipiteet ja kysymykset. Anna tilaa tunteille, huolille ja peloille.