1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korkeasaari

Korkeasaareen on saapunut uusi lumileopardiuros Lux – komea kolli tykkää mouruta äänekkäästi iltahämärissä

Korkeasaaren eläintarhaan muutti 2,5-vuotias lumileopardin poikanen.

Korkeasaari
Lux lumileopardi tähyilee ympärilleen.
Annika Sorjonen (2019) Korkeasaari Zoo

Korkeasaaren eläintarha on saanut uuden erinomaisesti talveen sopeutuvan asukkaan. Ranskasta saapuneella 2,5-vuotiaalla kissapedolla on tapana mouruta äänekkäästi etenkin iltahämärissä.

Lumileopardin poikanen siirrettiin Suomeen Ranskan Mulhousen eläintarhasta. Uuden tulokkaan Korkeasaaressa asuva isä sai kolmisen vuotta sitten komennuksen Ranskaan lisääntymään.

Uuden täpläturkin isovanhemmat asuvat vain kivenheiton päässä jälkeläisestään. Kun nuori uros saa aikanaan naaraskaverin, sukupolvien ketju voi jatkua.

Lux Korkeasaaressa kerätään varoja suojelutyöhön

Luonteeltaan uljas uros vaikuttaa rauhalliselta ja reippaalta. Eläintenhoitajien mukaan poikanen on komea ja muistuttaa ulkonäöltään paljon isäänsä ja isoisäänsä.

Nuori uros lumileopardi nimeltä Lux tähyilee ympärilleen.
Annika Sorjonen (2019) Korkeasaari Zoo

Korkeasaareen on parhaillaan rakentumassa valotaidetapahtuma Lux Korkeasaari, jolla kerätään varoja lumileopardien suojeluun.

Jokainen tapahtumaan ostettu pääsylippu tukee eurolla Snow Leopard Trustin suojelutyötä. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Lajia uhkaa salametsästys ja elinalueiden pirstoutuminen

Lumileopardeja on Himalajan vuoristoseuduilla noin 4 000–6 400. Uhanalaista lajia uhkaa salametsästyksen lisäksi elinalueiden pirstoutuminen, kun ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille.

Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisten lumileopardien suojelua vuodesta 2012. Lux Korkeasaari -reitin valot syttyvät joulupäivänä, ja niitä pääsee pidennettyinä ilta-aukioloaikoina ihailemaan aina 8.1.2020 saakka.

Lue seuraavaksi