1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajat saavat vuoden alusta määrätä lääkkeitä entistä laajemmin – nyt listalla esimerkiksi sepelvaltimo- ja keuhkoahtaumatauti

Sairaanhoitaja saa kirjoittaa reseptejä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen.

sairaanhoitajat
Sairaanhoitaja kuvattuna takaa potilashuoneen ovella. Taustalla stetoskooppeja.
Reseptihoitajat pitävät usein omia vastaanottojaan, joissa he tutkivat potilaita ja määräävät lääkkeitä. Ministeriön mukaan oikeuksien laajentaminen nopeuttaa hoitoon pääsyä.Jari Kovalainen / Yle

Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeus laajenee vuodenvaihteessa. Tammikuusta lähtien sairaanhoitajalta voi saada jatkoreseptin lääkkeille esimerkiksi sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumataudin hoitoon, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun).

Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen. Tähän mennessä sairaanhoitaja on voinut aloittaa lääkityksen korva-, silmä- tai virtsatietulehdukseen ja jatkaa tiettyjä lääkärin määräämiä reseptejä.

Nyt ennestään listalle kuuluvien tautiryhmien lääkkeiden valikoimaa laajennetaan. Kokonaan uusia tautiryhmiä ovat sepelvaltimotauti, angina pectoris -rintakipu ja keuhkoahtaumatauti, joihin määrättyjä reseptejä sairaanhoitaja voi jatkaa. Päivitetty lista lääkkeistä löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Reseptihoitajat pitävät usein omia vastaanottojaan, joissa he tutkivat potilaita ja määräävät lääkkeitä.

STM:n mukaan muutos nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista sekä antaa mahdollisuuksia organisoida toimintaa joustavammin.

Samalla linjalla on Sairaanhoitajaliitto, jonka puheenjohtaja Nina Hahtela iloitsee laajennuksesta Twitterissä.

Sairaanhoitajaliitto ja Lääkäriliitto ovat vääntäneet pitkään kättä sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamisesta. Lääkäriliitto on vastustanut asiaa todeten muun muassa, että laajentaminen vaarantaa potilaan hoidon kokonaisuutta (siirryt toiseen palveluun) ja hämärtää hoitovastuuta.

Sairaanhoitajaliitto puolestaan on vedonnut muun muassa kansainväliseen tutkimusnäyttöön (siirryt toiseen palveluun), joka puhuu vahvasti sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeuden puolesta.

Rajattu lääkkeenmäärääminen koskee myös sairaanhoitajana laillistettua terveydenhoitajaa ja kätilöä.

Lue myös:

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen käyttömahdollisuus laajenee

Hoitajien ote resepteistä vahvistuu – oikeutta määrätä tiettyjä lääkkeitä puhelimessa kaavaillaan

Lisääkö valtion porkkanaraha reseptihoitajien määrää? "Toimintakulttuuri kunnissa muuttuu hitaasti"

Lue seuraavaksi