1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaisten työntekijöiden työlupien saamista nopeutetaan Pohjois-Suomessa – "Jostakin on saatava tekijöitä"

Työvoiman saamista on nopeutettu aiemmin muun muassa terveydenhuollossa, matkailualalla, metallialalla ja maataloudessa.

rekrytointi
Hitsaaja työssään Mayerin Turun telakalla huhtikuussa 2017.
Työlupaprosessia on nopeutettu muun muassa hitsaajien ja levyseppien kohdalla. Kuvituskuva.Yle,Taisto Lapila

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päivittänyt Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueellista työlupalinjausta. Linjauksessa määritellään ne ammattinimikkeet, joihin työntekijän oleskelulupaa voidaan puoltaa ilman työvoiman saatavuusharkintaa. Tällä pyritään helpottamaan ulkomaisen työvoiman saantia alueelle.

– Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on kokonaisia toimialoja, joissa on raju työvoimapula. Jostakin on saatava tekijöitä, ja tulevaisuus on se, että maailmalta heitä pitää tuoda, sanoo elinkeinovastuualueen johtaja Petri Keränen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Saatavuusharkinta tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantajan on pidettävä työpaikka avoimessa haussa kaksi viikkoa ja katsottava, onko työvoimaa mahdollista saada EU- tai ETA-alueelta. Mikäli työntekijää ei löydy, työvoimaa voi hakea alueen ulkopuolelta. Saatavuusharkintaa ei tarvitse siis tehdä EU- tai ETA-alueen sisäisessä rekrytoinnissa.

– Tämä on konkreettinen apu, jolla yritysten rekrytointiprosessia voidaan nopeuttaa. Prosessi nopeutuu vähintään kaksi viikkoa, mutta käytännössä puhutaan aina noin kuukaudesta, Keränen kertoo.

Ammatit, joissa työlupaprosessia on helpotettu, on valittu yhteistyössä paikallisten yritysten ja TE-keskusten kanssa.

Prosessia on helpotettu terveydenhuollon asiantuntijoiden ja erityisasiantuntijoiden, lähihoitajien, hoiva-avustajien, toimisto- ja laitossiivoojien sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden kohdalla. Lisäksi linjaus koskee teollisuudessa valimotyöntekijöitä, hitsaajia, levyseppiä, seppiä, työkaluntekijöitä ja koneenasettajia, tieto- ja viestintäteknologian asiantuntijoita, metsureita ja metsätyöntekijöitä.

Keränen korostaa, että ELY-keskus auttaa paikallisia yrityksiä valtakunnan rajat ylittävässä rekrytoinnissa.

– EU- tai ETA-alueen kattavassa rekrytoinnissa voidaan auttaa erittäin nopeasti ja milloin vain, Keränen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi