Hyppää sisältöön

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän suojelua aiotaan tehostaa Kuolimo-järvellä

Saimaannieriän seurantaryhmä esittää rauhoitusalueiden laajentamista ja uusia kalastusrajoituksia.

Saimaannieriä tutkijan haavissa. Arkistokuva. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Saimaannieriän seurantaryhmä esittää, että saimaannieriän rauhoitusalueiden määrää ja pinta-aloja lisätään Savitaipaleen Kuolimo-järvessä. Myös vetouistelun ja verkkokalastuksen rajoituksia halutaan lisätä.

Kalastusrajoitusten tavoitteena on turvata äärimmäisen uhanalaisen nieriän palautusistutukset ja kalanpoikasten elossa säilyminen lisääntymiseen saakka.

Seurantaryhmän esittämät kalastusrajoitukset painottuvat Kuolimon Isoselälle ja Morruuvuorenselälle.

– Isoselän alue on merkittävin ja käytännössä ainoa äärimmäisen uhanalaisen nieriän luontainen lisääntymisalue koko eteläisessä Suomessa, kertoo Ala-Kuolimon osakaskunnan hoitokunnan jäsen Jukka Kummunsalo tiedotteessa.

Tavoitteena nieriäkannan vahvistaminen

Ala-Kuolimon osakaskunta on kantanut suurimman vastuun nieriäkannan suojelussa, vaikka kalastusrajoitukset ovat vuosikymmenten ajan vähentäneet osakkaiden kalastusmahdollisuuksia ja pienentäneet saaliita.

Seurantaryhmän pitkäaikainen tavoite on Kuolimon luonnossa lisääntyvän ja osin istutuksin tuetun nieriäkannan turvaaminen sekä palauttaminen takaisin kalastusta kestäväksi kalakannaksi.

Saimaannieriä olisi kadonnut jo luonnosta, jos paikalliset vesialueen omistajat eivät olisi vuosikymmeniä rajoittaneet kalastusta Isoselällä ja Morruuvuorenselällä.

Kalastusrajoituksista vuosille 2020–2021 päätetään Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon ELY-keskuksissa.