Yle seurasi hallitusohjelman käsittelyä eduskunnassa: "Rinteen eroilmoituksen myötä olisi pitänyt järjestää uudet eduskuntavaalit" – katso suorana

Eduskunta käsitteli Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa. Hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

hallitusohjelmat
SDP:n pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa 16. joulukuuta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolustaa hallituksensa ohjelmaa maanantaina eduskunnassa. Ohjelma on sama kuin Antti Rinteen hallituksella. Marin ja Rinne 8. joulukuuta, kun SDP:n puoluevaltuusto oli päättänyt Rinteen seuraajasta pääministerinä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitusohjelman toteuttaminen on hyvässä vaudissa, vaikka sitä ei aina julkisesta keskustelusta huomaisi.

– Vaikka se ei aina tämän salin keskustelusta heijastu, hallitusohjelman toimeenpanossa on päästy hyvään alkuun. Ensi vuoden budjetissa toteutuu joukko merkittäviä uudistuksia, Marin sanoi eduskunnalle.

Uudistuksilla Marin viittasi muun muassa pienempien eläkkeiden korottamiseen, perusturvan parantamiseen, koulutuksen lisärahoitukseen ja peruspalveluiden rahoituksen nousuun.

Eduskunta käsitteli Marinin hallituksen ohjelmaa, joka on käytännössä sama kuin edellisen, Antti Rinteen (sd.) hallituksen. Jokaisen uuden hallituksen ohjelma on kuitenkin käytävä läpi uudelleen suuressa salissa.

Hallitusohjelman käsittely etenee kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa maanantaina asiasta käydään debatti ja toisessa vaiheessa tiistaina äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Perussuomalaiset: "Näimme teatterimaiset hallitusneuvottelut"

Perussuomalaiset eivät vakuuttuneet Marinin tiedonannosta. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että nyt olisi pitänyt järjestää uudet eduskuntavaalit.

– Olisi ollut palvelus demokratialle, jos Rinteen eroilmoituksen myötä olisi järjestetty uudet eduskuntavaalit, Tavio sanoi.

Tavio syytti, että nyt käytiin teatterimaiset hallitusneuvottelut. Tavio perusteli näkemystään sillä, ettei hallituksen kokoonpanoa mietitty tosissaan uudelleen.

– Vihervasemmisto oli sulkenut vaalien toiseksi suurimman puolueen, perussuomalaiset ulos heti kättelyssä.

Tavio nosti myös esille sen, että omistajaohjausministerin paikalta eronnut Sirpa Paatero (sd.) nostettiin uudelleen ministeriksi. Pääministerin paikalta väistynyt Antti Rinne (sd.) puolestaan sai varapuhemiehen paikan.

Perussuomalaiset ovat aiemminkin vaatineet uusien eduskuntavaalien järjestemistä. Puolue onkin kannatusmittauksissa tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin.

Kokoomus antoi Marinille "reilun mahdollisuuden"

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi antavansa Marinin hallitukselle reilun mahdollisuuden.

– Haluamme antaa pääministeri Marinille reilun mahdollisuuden, vaikka ensimmäisten päivien perusteella näyttää, että haparointi jatkuu. Kokoomus tulee arvioimaan hallitusta sen tekojen perusteella, Orpo sanoi.

Tosin mahdollisuuden antamisen jälkeen Orpo totesi, että hallitusohjelma on rakennettu hiekalle.

– Suurin ongelma Marinin hallituksen ohjelmassa on se, että sen taloudellinen pohja pettää. Valtiovarainministeriön arvion mukaan nykyisellä kehityksellä julkinen talous on 5 miljardia alijäämäinen vaalikauden lopussa. Velkaantuminen on kääntynyt selvään kasvuun jo nyt, vaikkatalous vielä kasvaa.

Orpo sanoi, että tämä on syy, miksi kokoomus äänestää tiistaina hallituksen luottamusta vastaan.

Keskusta: Paikallista sopimista lisättävä

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila sanoi puheenvuorossaan, että nykyinen hallitus jatkaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjoilla.

– Suomi ei ole heilahtanut viime vaalikauteen verrattuna oikealta vasemmalle, vaan pysyy keskellä, Mattila sanoi.

Mattila perusteli näkemystään sillä, että nykyhallitus pitää heikompiosaisten ihmisten ja alueiden puolta. Keskustan sisällä kritisoitiin Rinteen toimintaa pääministerinä siitä, että hän arvosteli usein Sipilän hallituksen tekemisiä.

Mattilan mukaan Marinin hallituksen pitää palauttaa ihmisten usko politiikkaan. Keskeistä tässä olisi ihmisten arjen parantaminen, missä keskeistä olisi työllisyyden nostaminen.

– Ilman töitä oleville nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille on saatava töitä. Siksi ihmisten työllistämistä ja työllistymistä on edelleen helpotettava. Tärkein ratkaisu on työpaikoilla tapahtuvan paikallisen sopimisen lisääminen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni onkin linjannut, että keskustalle tärkeää tällä hallituskaudella olisi edistää paikallista sopimista.

Lue lisää:

Analyysi: Sanna Marinin hallituksen on syytä laatia itselleen yhteiset pelisäännöt ja sitouttaa niihin myös eduskuntaryhmät

Analyysi: "Nouseva tähti" ja "maailman nuorin" – Sanna Marinin on palattava pääministerin arkeen kansainvälisestä hypetyksestä

Tässä ovat Marinin hallituksen ministerit – joukko äänikuningattaria, pikapaluun tekijä, maailman nuorin pääministeri