Hyppää sisältöön

Pelson vankilan harvinaisille lehmille ja lampaille löytyi uusi koti Lapista

Vankilan maatilan alkuperäisrotujen lehmät ja lampaat on tarkoitus siirtää Tervolaan ammattiopiston koulutustilalle.

Pohjois-Suomen karja eli lapinlehmä on suomalainen naudan alkuperäisrotu. Arkistokuvassa Pelson vankilan lehmiä. Kuva: Timo Sipola / Yle

Pelson vankilan alkuperäisrotujen lehmille ja lampaille on löytynyt uusi kotitila. Muutto liittyy vankilan siirtämiseeen Pelsosta lähemmäs Vaalan kuntakeskusta. Vankilan siirtymisen yhteydessä lehmien ja lampaiden kotitila lopetetaan.

Eläinten siirtoa selvittänyt ja uutta paikkaa etsinyt maa- ja metsätalousministeriö on päätynyt Lapin ammattiopiston Tervolan yksikköön. Lapinlehmät ja suomen- ja kainuunharmaslampaat siirretään Louen koulutustilalle, joka jatkaa harvinaisten eläinten kansallista geenivaraohjelmaa.

Geeniohjelmaa vetävän Luonnonvarakeskuksen professori Juha Kantanen iloitsee uudesta paikasta.

– Tervolassa on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa Pelsossa tehtyä hyvää työtä. Oppilaitoksen kampuksella on myös elintarvikkeiden jatkojalostusta, mikä tarjoaa hienoja mahdollisuuksia brändätä harvinaisia eläimiä.

Asiasta ensin uutisoineen Lapin Kansan mukaan eläinten siirto on tehtävä vuoden 2021 loppuun mennessä. Pelson vankilan uusien tilojen puolestaan pitäisi valmistua 3–4 vuoden kuluttua.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

.
.