Poliisi otti käyttöön harvinaisen pakkokeinon – kolme määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon

Yksi jalkapantaan määrätyistä passitettiin jo vankilaan.

Nilkkapanta
Poliisi kuvattu selkäpuolelta.
Tehostettuun matkustuskieltoon määrättyjä epäillään huumausainerikoksesta.Tiina Jutila / Yle

Hämeen poliisi on käyttänyt ensimmäistä kertaa pakkokeinona tehostettua matkustuskieltoa. Sitä valvotaan laittamalla henkilölle jalkapanta, jonka kautta Rikosseuraamuslaitos valvoo henkilön sijaintia.

Tehostettuun matkustuskieltoon määrättiin käräjäoikeuden päätöksellä kolme Lahden seudulla asuvaa miestä. Heitä epäillään todennäköisin syin muun muassa huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeus vangitsi marraskuussa myös neljännen miehen, mutta hänet vapautettiin. Miehet ovat 21–36-vuotiaita.

Pakkokeinon taustalla on poliisin marraskuun puolessa välissä tekemä kotietsintä lahtelaiseen asuntoon. Asunnosta takavarikoitiin erilaisia huumausaineita, kuten 450 grammaa kannabista ja useamman tuhannen euron arvosta Subutex-lääkkeitä. Huumausaineiden joukossa oli käteistä rahaa, joka viittaa huumeiden myyntiin.

Poliisi löysi asunnossa myös anastettua omaisuutta ja auki poratun starttipistoolin. Esitutkinnan perusteella asuntoa on käytetty huumausaineiden myynti- ja välityspaikkana.

Maanantaina poliisi otti kiinni yhden kolmesta tehostettuun matkustuskieltoon määrätyistä. Miestä epäillään uusista rikoksista. Hän on toistuvasti rikkonut tehostetun matkustuskiellon ehtoja. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi miehen keskiviikkona.