Merivoimat: Hinkuyskää Uudenmaan prikaatissa – 13 varusmiestä sairastunut

Myös riskiryhmään kuuluvien lähikontakteille annetaan antibioottihoito.

hinkuyskä
Uudenmaan prikaati
Prikaati kartoittaa ja torjuu hinkuyskän leviämistä varuskunnassa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kolmellatoista Uudenmaan prikaatin varusmiehellä on diagnosoitu hinkuyskä, tiedottaa Merivoimat (siirryt toiseen palveluun).

Dragsvikin varuskunnan terveysasema on aloittanut Merivoimien mukaan torjunnan ja tilanteen kartoituksen prikaatissa.

Hinkuyskän saaneita varusmiehiä hoidetaan muun muassa antibiooteilla. Torjunnassa myös altistuneiden ja riskiryhmään kuuluvien lähikontakteille annetaan antibioottihoito. Merivoimien mukaan epidemian leviämisen riski muuhun väestöön on pieni, koska rokotuskattavuus on korkea.

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana erityisen herkästi olosuhteissa, joissa kanssakäyminen on tiivistä. Varuskunta on yksi tällainen paikka. Lisäksi riskialuetta ovat koulut ja päiväkodit. Merivoimien mukaan hinkuyskätapaukset varuskuntaolosuhteissa eivät ole poikkeuksellisia.

Merivoimien mukaan kaikki Uudenmaan prikaatin varusmiehet ovat saaneet rokotteen joko palvelukseen astuessa tai edeltävän viiden vuoden aikana.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) hinkuyskää torjuva rokote estää noin 80 prosenttia tartunnoista ja sen teho kestää neljästä viiteen vuotta. Koska rokotekattavuus on Suomessa hyvä, ei laajoja epidemioita Suomessa enää esiinny. Paikallisia epidemioita tosin on ja hinkuyskätapauksia todetaan joitakin satoja vuosittain.

Hinkuyskä voi THL:n mukaan olla vakavia pikkulapsille, joita ei ole suojattu rokotteella tai joiden saama suoja on vaillinainen. Vaarallisinta hinkuyskä on alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille.

Muutoin vakavat taudinkuvat ovat THL:n mukaan harvinaisia.