Al-Hol-vaikeudet näkyvät ministerien anteeksipyyntöinä – Tutkijat: "Vaikea viestiä, kun ei ole selkeää kantaa", "Aiemmin pahoitteluja piti tivata"

Tutkijan mukaan hallituksen aatteelliset erimielisyydet ja pääpuolueiden suosion lasku ovat erittäin kriisialtis yhdistelmä.

al-Holin leiri
Otsikkorevinnäisiä poliitikkojen anteeksipyynnöistä
Lasse Isokangas / Yle

Jo kolme ministeriä on pyytänyt anteeksi toimiaan al-Holin kotiutuksista syntyneen kiistan aikana.

Viimeisimpänä kompuroi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka viritti Instagramissa äänestyksen siitä, keitä Syyrian al-Holin leiriltä pitäisi kotiuttaa. Ministerin postaus suututti ihmisoikeusjärjestön.

Kulmunin anteeksipyyntöä edelsivät pääministeri Sanna Marinin (sd.) pahoittelut, kun suomalaistoimittajia oli estetty kysymästä al-Hol-asiasta Brysselin-vierailun aikana.

Ennen heitä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi pyytäneensä anteeksi konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta. Haaviston oli kerrottu yrittäneen syrjäyttää Tuominen tehtävistään al-Hol-erimielisyyksien takia.

Politiikan tutkija sanoo, että anteeksipyynnöt kiertyvät hallituksen perusongelmien eli ideologisten erojen ja pääpuolueiden SDP:n ja keskustan laskeneen kannatuksen ympärille.

Hallituksen on ollut vaikeaa tehdä al-Holin leiriläisten mahdollisesta tuomisesta Suomeen päätöstä, jonka takana kaikki hallituspuolueet seisoisivat.

– Al-Hol viittaa siihen, ettei hallituksella ole selkeää kantaa, eikä sen perusteella saada asiaa viestittyä eteenpäin. Tuntuu, että ollaan pimeässä metsässä, sanoo poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen.

– Kun pohjalla ovat aatteelliset erimielisyydet ja molemmat pääpuolueet tippuvat gallupeissa, molemmat puolueet ottavat irtiottoja yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta. Molempien on pakko viestiä omille oletetuille äänestäjilleen. Se tekee asetelmasta erittäin kriisialttiin.

Tutkija: Jos kaikkea pahoittelee, teho laimenee

Viestinnän tutkija sanoo, että nykyisin ollaan valmiita pyytämään nopeasti anteeksi, kun syntyy paheksuntaa.

– Aiemmin anteeksipyyntöä on usein jouduttu tivaamaan, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

Hän tutki entisen ministerin Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviestikohua, jossa anteeksipyyntöä piti odottaa.

Poliitikot ovat varpaillaan myös siksi, että suureksi paisunut, Postin työehdoista syntynyt erimielisyys johti jo kahden ministerin, Antti Rinteen (sd.) ja Sirpa Paateron (sd.) eroon. Isotaluksen mukaan herkkyyttä lisää nykyisin se, että sosiaalista mediaa käytetään kohujen kasvattamiseen.

– Nykyään ollaan valmiita pyytämään nopeasti anteeksi, ja se tehdään herkästi, kun syntyy paheksuntaa, Isotalus sanoo.

– On havaittu, että ei tarvitse olla valtavan iso skandaali, kun kohu voi kääntyä nopeasti henkilöä vastaan, jolloin seuraukset voivat olla vakavia.

Isotaluksen mukaan oppi on mennyt perille, sillä kriisiviestinnän perusohje on: pyydä heti anteeksi.

– Ei se ole huonokaan asia, mutta jos kaikesta aletaan pyytää anteeksi, se voi laimentaa anteeksipyynnön tehokkuutta.

Myös kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pyysi viime viikolla anteeksi kirjoitustaan Antti Rinteestä (siirryt toiseen palveluun).

Huomiota herätti myös se, että kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) pyysi anteeksi saamelaisia pilkkaavia sketsejään.

Välikysymys mittaa, pystyvätkö poliitikot lopettamaan sooloilun

Hallituksen toimintakyvyn näyttää nyt se, millaisen kompromissin ministerit saavat aikaa ensi tiistaiksi, jolloin hallituksen pitää vastata opposition al-Hol-välikysymykseen.

Antti Ronkaisen mukaan välikysymys mittaa myös sen, kykenevätkö hallituspuolueiden poliitikot lopettamaan irtiotot ja sooloilun.

Hänen mukaansa oli jo historiallista, että hallituspuolue keskusta käytti opposition välikysymystä pääministerin vaihtamiseen.

– Kaksi välikysymystä ovat olleet erittäin merkittäviä. Edellinen kaatoi Antti Rinteen ja nyt koko opposition välikysymys pakottaa hallituksen ottamaan kantaa al-Hol-asiaan, johon Rinteen aikana ei kyetty muodostamaan yksiselitteistä kantaa. Sen seurauksena ulkoministeri Pekka Haavisto on hoitanut asiaa eteenpäin.

Ronkainen sanoo, että keskusta on ilmaissut selvimmin varautuneisuutensa al-Holin poliittisen ratkaisun suhteen.

Ronkainen sanoo yllättyneensä, että hallituksen vaikeudet eskaloituivat tänä syksynä niin nopeasti, sillä hallituksen koetinkiveksi odotettu työllisyystoimista päättäminen on edessä vasta ensi vuonna.