"Voihan toimittaja silti kysyä" – Marin joutui pyytämään anteeksi al-Hol-kysymysten kieltämistä, mutta samaa on yrittänyt moni aiemminkin

Toimittaja Salla Vuorikosken mukaan yritys kieltää al-Hol-kysymykset oli ylireagointia. Vuorikoski ja Maria Manner olivat vieraina Viimeinen sana -ohjelmassa lauantaina.

al-Hol
Pääministeri Sanna Marin Brysselissä, EU-huippukokouksen toisena päivänä.
Valtioneuvoston viestintäpäällikkö kielsi al-Hol-aiheiset kysymykset Sanna Marinin tiedotustilaisuudessa tällä viikolla Brysselissä. Muun muassa tätä käsiteltiin Viimeinen sana -osiossa lauantaina.

Yritys kieltää toimittajia kysymästä pääministeri Sanna Marinilta (sd.) al-Hol-jupakasta oli "ylireagointia ja väärä arvio", sanoo toimittaja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä.

Vastaavat tilanteet eivät kuitenkaan ole tavattomia. Yleensä kiellot eivät kuitenkaan auta.

– Voihan sitä toimittaja silti kysyä, Vuorikoski sanoo.

Vuorikoski ja Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner olivat vieraina Ylen aamun media-aiheisessa Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

Marin päätyi torstaina pyytämään anteeksi valtioneuvoston viestintäpäällikön esittämää kieltoa.

Iso kohu syntyy, kun periaatteellinen asia yhdistyy ymmärrettävään tapaukseen

Al-Hol-jupakka on kahdessa viikossa kasvanut koko Suomen uutismedian pääpuheenaiheeksi. HS:n Maria Mannerin mukaan syynä on se, että tapauksessa isot, vakavat kysymykset yhdistyvät konkreettiseen tapaukseen.

– Iso kohu syntyy helposti asioista, jotka ovat samaan aikaan isoja ja periaatteellisia sekä riittävän pieniä ja käsitettäviä. Jos asiat ovat vain isoja ja abstrakteja, on niistä vaikea muodostaa selkää mielipidettä.

Vuorikosken mukaan kohun paisumiseen on vaikuttanut myös avointen kysymysten määrä.

– On aika klassinen tilanne, että on vastaamattomia kysymyksiä ja niihin lähdetään sitten etsimään vastauksia.

Huhujen tarkistaminen on toimittajan perustyötä

Ilma on viikolla ollut myös täynnä huhuja. On esimerkiksi kerrottu, että al-Holissa odottavia suomalaisia oltaisiin tuomassa Suomeen jo lähipäivinä. Lisäksi Tulli kertoi keskiviikkona julkaistussa Iltalehden uutisessa (siirryt toiseen palveluun) joutuneensa ison disinformaatiokampanjan kohteeksi.

Tullia koskevien huhujen levittämiseen osallistui myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka yhdisti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiututtamisen.

– Halla-ahon oman vastuun perään voisi tässä kysellä, Vuorikoski sanoo.

Epämääräisten tietojen ja vihjeiden tarkastaminen on toimittajan perustyötä, muistuttaa HS:n Manner.

Jotkut huhut, kuten se, että suomalaisia oltaisiin tuomassa jo tällä viikolla, eivät ole myöskään olleet täysin perättömiä. Kävi ilmi, että tällainen suunnitelma oli ollut, vaikkei se ollutkaan toteutunut.

– Me tarkistamme joka päivä väitteitä, jotka osoittautuvat perättömiksi, että ei tämä meidän työmme kannalta ole ollut ihmeellistä, Manner sanoo.

Lue lisää: Putositko tyystin kärryiltä Haavisto–al-Hol-jupakassa? Ota homma haltuun nopeasti ja lue tämä juttu

Katso aiemmat Viimeinen sana -jaksot Yle Areenassa.