Suomi hehkutti puheenjohtajakauden satoa: EU-rahan saanti saatiin kytkettyä oikeusvaltion tilaan – Unkarin hallitus jatkaa retorista hyökkäystään

Unkari vastasi Suomen tekemään selvityspyyntöön uusilla syytöksillä. Suomen ministerit iloitsevat EU-rahoituksen kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteeseen.

Euroopan unioni
Pääministeri Sanna Marin Brysselissä, EU-huippukokouksen toisena päivänä.
Pääministeri Sanna Marin Brysselissä, EU-huippukokouksen toisena päivänä.Olivier Hoslet / EPA

BrysselPääministeri Sanna Marin (sd.) antoi Suomelle kouluarvosanan 8½ EU:n puheenjohtajakaudesta suoriutumisesta kauden viimeisessä huippukokouksessa Brysselissä.

Yksi kauden onnistumisista oli Marinin mukaan se, että Suomi sai kytkettyä EU-rahan saamisen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Pykälä sisältyy Suomen esitykseen unionin monivuotiseksi rahoituskehykseksi.

– Tiedämme, että näillä pyrkimyksillä on kansalaisten tuki kautta Euroopan, Marin sanoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Oikeusvaltiokytkystä käytiin värikästä keskustelua syksyllä, kun edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi Unkarin hyväksyneen periaatteen. Unkari on EU:n syynissä juuri oikeusvaltio-ongelmien takia.

Toisin kuin edeltäjänsä, pääministeri Marin ei halunnut ryhtyä erittelemään sitä, miten mekanismi toimisi käytännössä, vaan ohjasi kysymyksen eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd.).

Tuppuraisen mukaan varoja voidaan pidättää, jos esimerkiksi jäsenmaan tuomarien riippumattomuudessa on puutteita. Tuomarien pitää kyetä valvomaan, että EU-varoja käytetään asianmukaisesti.

– Oikeusvaltiopuutteet ovat nimenomaan laajoja puutteita. Puhumme nyt mekanismista, joka on enemmän kuin vaikkapa korruptioon tai väärinkäytöksiin puuttuva mekanismi, Tuppurainen sanoi.

Suomi on käytännössä vienyt eteenpäin komission ehdottamaa mallia, jonka nojalla jäsenmaalta voidaan ääritapauksessa evätä kaikki EU-rahoitus. Varojen pidättämisen pitää kuitenkin olla suhteessa puutteiden vakavuuteen.

Mekanismi toimisi siten, että komissio tekee ehdotuksen varojen pidättämisestä ja jäsenmaat tekevät päätöksen. Varojen pidättäminen ei vaatisi yksimielisyyttä.

Unkari järjesti selkkauksen tiistaina

EU on kiinnittänyt huomiota tuomioistuinten riippumattomuuteen Unkarin lisäksi myös Puolassa. Tuppurainen ei halunnut ottaa kantaa siihen, mihin jäsenmaihin mekanismi voisi käytännössä iskeä.

Mekanismi perustettaisiin nykyisten oikeusvaltioperiaatetta tukevien järjestelyiden rinnalle. Toinen niistä on ns. artikla 7 -menettely, jossa oikeusvaltio-ongelmat voivat johtaa jäsenmaan äänioikeuden menettämiseen. Unkarille järjestettiin artikla 7 -kuuleminen muiden jäsenmaiden edessä tiistaina.

Kuuleminen aiheutti selkkauksen Unkarin ja muiden jäsenmaiden välille, kun Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs twiittasi suljettujen ovien takana pidetyn tilaisuuden suorana ulkomaailmaan.

Unkari vastahyökkäykseen

Eurooppaministeri Tuppurainen pyysi tapauksen jälkeen Unkarilta kirjallista selvitystä, jonka Unkari toimitti tänään perjantaiaamuna. Tuppurainen ilmoitti Twitterissä, että Unkarin vastaus on ”riittämätön ja epätäydellinen”, eikä se selitä tiedottajan twiittailua.

Unkari kävi julkistamassaan vastauksessa vastahyökkäykseen ja syytti neuvoston sihteeristöä asiakirjojen vuotamisesta julkisuuteen ja muita jäsenmaita ”George Sorosin säätiön tukemien järjestöjen esittämien syytösten toistelemisesta”.

Kovacs kutsui aiemmissa twiiteissään kuulemisessa läsnä olleita jäsenmaita ja komissiota ”Sorosin orkesteriksi”. Unkarilaissyntyinen sijoittaja Soros on joutunut pääministeri Viktor Orbánin toistuvien hyökkäysten kohteeksi.

Tuppuraisen mukaan Unkarin twiittausjupakkaa käsitellään seuraavaksi EU-suurlähettiläiden kokouksessa ensi tiistaina. Neuvoston oikeuspalvelua konsultoidaan siitä, mitä asiassa voidaan tehdä.