USA ja Kiina hyväksyivät kauppasopimuksen ensimmäisen osan – Tulleja aletaan purkaa

Kauppasodan lieveneminen hyödyttää myös Suomea. Tullikiistan uskotaan kuitenkin olevan osa presidentti Trumpin vaalikampanjaa.

kauppasopimukset
Laivaa lastataan Qingdaon satamassa Kiinassa.
Laivaa lastataan Qingdaon satamassa Kiinassa.AOP

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun kauppasopimuksensa ensimmäisestä vaiheesta, kertoo Kiinan apulaiskauppaministeri Liao Min.

Liaon mukaan maat alkavat sopimuksen seurauksena vähitellen poistaa toisilleen asettamia tulleja.

Kiina peruu Yhdysvalloille suunnittelemansa tullit, joiden oli määrä astua voimaan ylihuomenna sunnuntaina.

Ministerin mukaan sopimus hyödyttää koko maailman taloustilannetta. Valtioiden edustajat keskustelevat, milloin sopimus virallisesti allekirjoitetaan.

Kiina lupaa lisätä tuontiaan Yhdysvalloista. Tuontia lisätään esimerkiksi energian, lääketeollisuuden tuotteiden sekä maataloustuotteiden, kuten vehnän ja maissin osalta.

Maat ovat päässeet sopuun eritoten Yhdysvaltoja hiertäneistä teollisuusvakoilutapauksista ja piraattituotteista, Liao kertoo.

Sopimuksen seuraavan vaiheen neuvottelujen alkaminen riippuu siitä, miten hyvin ensimmäisen osan toimeenpano onnistuu, kertoi ministeri.

Trump: Kiina tekee suuria muutoksia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut, että Kiinan kanssa on saavutettu yhteisymmärrys osasta maiden välejä kiristäneistä tullikiistoista.

Trumpin mukaan Yhdysvallat purkaa osan tekemistään tullipäätöksistä. Osa jää kuitenkin yhä voimaan.

Kiina on suostunut tekemään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia kauppa- ja taloushallintoonsa. Kiina alkaa myös ostaa massiivisia määriä Yhdysvaltain maataloustuotteita, teollisuustuotteita ja energiaa, Trump kertoi.

Yhdysvaltain kaupallisen edustajan mukaan sopimukseen sisältyy myös vahva kauppakiistojen ratkaisumekanismi.

Tieto Kiinan kanssa tehdystä tullisovusta tuli täsmälleen samalla hetkellä, kun Yhdysvaltain edustajainhuomeen oikeuskomitea ilmoitti hyväksyneensä Trumpin virkarikosyytteen, joka siirtyy nyt koko edustajanhuoneen käsittelyyn.

"Osa Trumpin vaalikampanjaa"

Yhdysvaltain ja Kiinan tekemä sopimus on eräänlainen välirauha, mutta varsinaista rauhansopimusta ei ole tehty, sanoo Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori Ylen haastattelussa.

Sopu rauhoittaa markkinoita, koska tulleja ei koroteta. Yhdysvallat pystyy jälleen myymään maataloustuotteita ja muuta Kiinaan, joten presidentti Trump voi sanoa, että hän sai jotain aikaiseksi, Vuori pohtii.

– Suomen kannalta tämä on hyvä asia, koska vaikka meidän suorasta viennistämme 60 – 70 prosenttia menee EU:hun, lopputuotteita menee USA:n ja Kiinan markkinoille, eli Suomen vientifirmoille tämä on hyvä uutinen, Vuori analysoi.

Vuoren mukaan Donald Trump tarvitsee osoituksia siitä, että hän on diilintekijä ja hän pystyy tekemään Amerikkaa hyödyntäviä sopimuksia.

Vuori uskoo, että tapahtuma on osa Trumpin vaalikampanjaa. Tulihan ilmoitus sovusta juuri samaan aikaan, kun edustajainhuoneen valiokunta ilmoitti Trumpin virkarikossyytteen etenemisestä.

Trumpin virkarikossyyte etenee edustajainhuoneen äänestykseen – republikaaneilta vastalauseita

– Tämä on ehdottomasti osa presidentinvaalikampanjaa ja yksi osa sitä kampanjaa, jota Trump on ajanut koko vallassaolon ajan, eli ensin hajoitetaan, sitten luodaan epävarmuutta ja lopuksi koetetaan löytää sellaisia ratkaisuja, joilla voidaan osoittaa, että me voitimme Amerikalle hyvää.

Vuori arvelee, että molemmat osapuolet julistavat olevansa voittajia.

Lisää asiasta:

Uutistoimistot: Yhdysvallat ja Kiina päässeet alustavaan sopuun kauppasodassa – Kiina on kommentoinut sopua niukasti

Lähteet: Reuters, AFP