1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Chile

YK: Chilen asetettava ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet poliisit ja turvajoukot syytteeseen

Poliisin on syytetty tappaneen, kiduttaneen ja käyttäneen seksuaalisesti hyväksi siviilejä hallinnon vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Chile
Poliisit pidättivät mielenosoittajia Plaza Italianalla, Santiagossa Chilessä 4. marraskuuta.
Poliisit pidättivät mielenosoittajia Plaza Italianalla, Santiagossa, Chilessä 4. marraskuuta.Elvis Gonzalez / EPA

Chilen poliisi ja armeija ovat syyllistyneet liialliseen ja tarpeettomaan voimankäyttöön maata kaksi kuukautta riivanneiden mielenosoitusten aikana, toteaa YK. YK:n mukaan Chilen pitäisi asettaa syytteeseen poliisit ja turvajoukot, joiden epäillään tappaneen, kiduttaneen ja käyttäneen seksuaalisesti hyväksi siviilejä hallinnon vastaisten protestien yhteydessä.

YK:n ihmisoikeuksista vastaava virasto kertoo kaikkiaan 345 tapauksesta, joissa uhrit ovat kärsineet silmävammoista poliisien ampumien kumiluotien seurauksena. Lokakuun puolessa välissä alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä on otettu kiinni kaikkiaan 28 000 ihmistä. Heistä noin 1 600 odottaa parhaillaan vankeudessa oikeudenkäyntiä.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan sosiaalisia uudistuksia vaatineissa protesteissa on kuollut ainakin 26 ihmistä ja satoja on loukkaantunut.

Chile joutui perumaan protestien ja mellakoiden vuoksi kaksi huippukokousta, Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokouksen sekä YK:n ilmastokokouksen.

Lue myös:

BBC: Chile protests: UN accuses security forces of human rights abuses (siirryt toiseen palveluun)

Chilen presidentti tuomitsi liiallisen poliisiväkivallan nelisen viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa

Chilen presidentin mukaan hallinnolla ei ole "mitään salattavaa"

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi