Kuivuus tappoi karjan ja pakotti 425 000 ihmistä pakolaisleireille Etiopiassa

Etiopian Somalialueen paimentolaiset menettivät 80 prosenttia karjastaan aluetta vuosina 2015-2017 riivanneen kuivuuden vuoksi.

Etiopia
Etiopia naiset
Ilmastonmuutos on lisännyt Etiopiassa sään ääri-ilmiöitä kuten kuivuutta ja tulvia. Kuva on otettu Doolowin lähellä Etiopian ja Somalian rajalla maaliskuussa 2017.AOP

Sadattuhannet etiopialaiset ovat asuneet pakolaisleireillä jopa neljä vuotta sen jälkeen, kun he menettivät karjansa pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi.

Etiopian kaakkoisosissa sijaitsevaa Somalialuetta riivasi vuosina 2015-2017 ennätyksellinen kuivuus, jonka seurauksena alueen paimentolaiset menettivät jopa 80 prosenttia karjastaan, käy ilmi maiden sisäistä pakolaisuutta seuraavan IDMC:n raportista.

Raportin mukaan 425 000 paimentolaista on joutunut jättämään kotinsa ja asuu nyt pakolaisleireillä Etiopiassa.

– Paimentolaisia kohdannut suurin ongelma on se, että viime vuosien kuivat kaudet ovat olleet rajumpia ja ne ovat toistuneet entistä useammin, sanoo raportin laatija Pablo Fernandez.

Fernandezin mukaan alueen muut levottomuudet jättävät varjoonsa kuivuuden vaikutukset alueella. Hän kutsuukin pakolaisiksi ajautuneiden paimentolaisten tilannetta unohdetuksi kriisiksi.

Tutkijat haastattelivat 219 paimentolaista heinäkuussa 2019. Haastatellut eivät näe toivoa tulevaisuudessaan. Suurin osa paimentolaisista jää mieluummin leireille kuin palaa kotiseuduilleen. Haastatellut kertovat, ettei kotiinpaluulle ole syytä, koska kaikki karja on menetetty kuivuuden vuoksi.

Tutkijat muistuttavat, että pakolaisuutta ohjaavat lukuisat eri tekijät. Kuivuus on näistä yksi ja se pahenee ilmastonmuutoksen seurauksena.

– Ilmastonmuutos voi muuttaa sadekausien mukanaan tuomia sademääriä ja siten vaikuttaa kaikista eniten ihmisten elämään, sanoo ilmasto- ja vesiasioihin erikoistunut itsenäinen tutkija Daniel Yeo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Lue myös:

Tutkimus: Ilmastonmuutos maksaa maailmantaloudelle 7,9 biljoonaa dollaria vuoteen 2050 mennessä

Ilmastonmuutos ja taudit uhkaavat maailman kahviviljelmiä – Ratkaisu voi löytyä Etiopian villeistä kahvimetsistä

Kehitysyhteistyö Afrikassa poiki uuden avauksen – Teknologiayhtiö Vaisalan laitteilla yritetään ennakoida Etiopialle tärkeää viljelysäätä

Lähteet: Reuters