Lännen Media: Iltakoulussa keskusteltiin al-Holin orvoista eikä linjattu, keitä olisi tarkoitus kotiuttaa

Iltakoulun linjauksen mukaan orpolapset olisi voinut tuoda Suomeen viranomaistoiminnan perusteella.

al-Holin leiri
Naisia ja lapsia Al-Hol leirillä.
Naisia ja lapsia Al-Hol leirillä.Delil Souleiman / AFP / Lehtikuva

Hallituksen lokakuisessa iltakoulussa puhuttiin ensisijaisesti al-Holin leirin orpojen tilanteen helpottamisesta, kirjoittaa Lännen Media (siirryt toiseen palveluun).

Median tietojen mukaan tapaamisessa ei puhuttu kaikkien lasten eikä heidän äitiensä kotiuttamisesta tai linjattu, keitä leiriltä olisi tarkoitus tuoda takaisin.

Kotiuttamista päätettiin valmistella viranomaistoimintana virkamiesten vastuulla. Lännen Median mukaan ulkoministeriön toimintalinjan hyväksyminen ei tarkoittanut sitä, että sen perustella ryhdyttäisiin heti kotiuttamisiin ja asiaan oli tarkoitus palata.

Iltakoulun linjauksen mukaan orpolapset olisi voinut tuoda Suomeen viranomaistoiminnan perusteella. Orpojen tuomisesta Suomeen oli jo keskusteltu isovanhempien kanssa.

Ulkoministeriön toimintalinjaa al-Hol-asiassa on perusteltu iltakoulussa tehdyillä linjauksilla. Iltakoulut ovat hallituksen epävirallisia valmistelevia kokouksia.

Lue myös:

Al-Hol-vaikeudet näkyvät ministerien anteeksipyyntöinä – Tutkijat: "Vaikea viestiä, kun ei ole selkeää kantaa", "Aiemmin pahoitteluja piti tivata"

Al-Hol nostatti monta kiperää kysymystä: Voidaanko lapset erottaa äideistään, onko äidin äärimielipide riittävä syy lapsen huostaanotolle?

Katri Kulmuni äänestytti somessa al-Holin leirin suomalaisten kohtalosta – julkaisu ehti suututtaa ihmisoikeusjärjestön, Kulmuni poisti postauksen ja pyysi anteeksi